Când astronautii petrec timp îndelungat în spatiu, inimile lor încep sa îsi piarda forma specifica si sa devina sferice – un alt efect negativ al misiunilor spatiale lungi si un alt obstacol în calea organizarii unor calatorii interplanetare, precum cele spre Marte.
Specialistii NASA au descoperit fenomenul examinând, cu ajutorul ecografului, 12 astronauti care au lucrat pe Statia Spatiala Internationala. Rezultatele studiului medical au fost prezentate la cea de-a 63-a întrunire a American College of Cardiology.
Inima nu mai „munceste” asa de intens în spatiu, ceea ce duce la pierderea de masa musculara, la atrofierea muschiului inimii, a explicat James Thomas, autor principal al studiului. Acest fenomen ar putea avea consecinte grave la întoarcerea pe Pamânt, asa ca oamenii de stiinta trebuie sa caute cai de a combate aceasta reducere a masei musculare a inimii.
Ecografiile facute înaintea misiunii, în cursul ei si dupa încheierea acesteia arata ca, în spatiu, inima tinde sa se apropie de forma sferica, „rotunjindu-se” cu 9,4% , ceea ce ar putea însemna ca organul functioneaza mai putin eficient în zonele cu gravitatie scazuta. Efectele pe termen lung ale acestei modifcari a formei nu sunt cunoscute înca.descopera