Site icon Tfm Portal – Stiri, Articole, Felicitari

“Nu tine suferinta în tine. Vorbeste! Împartaseste-o cu altul”

Întâi de toate, daca suferi, vorbeste despre asta, nu tine în tine, împartaseste durerea cuiva apro­piat, mamei, sotiei, unui prie­ten bun sau, si mai bine, duhov­nicului – caci harul lui se va revarsa si spre tine. Barbatii mor mai re­pede de­cât femeile, pen­tru ca nu-si deschid ini­ma, nu se exterio­rizeaza atunci când su­fera. Femeile, în gene­ral, scot din ele trairile lor si astfel se vindeca mai repede. Când la­sam sa se acumuleze sta­rile de rau în noi, fara sa le deschidem nicio supapa, la un mo­ment dat, ele se transforma în boala.

Biserica spune adevarul asta de doua milenii, iar acum o confirma si oamenii de stiinta, care au des­coperit ca emotiile neîmpartasite sunt transformate de creier în substante chimice, care ne invadeaza celulele corpului. Astfel, fericirea sau nefericirea sunt trans­mise inimii, ficatu­lui, rinichilor, intestinelor… Deci, înainte sa apara, bolile au fost disfunctii ale sufletului. De aceea, este foarte important sa ai un duhovnic, caruia sa-i spui necazul tau. Prima mea întrebare, când vine cineva la spovedit, este aceasta: “Ce te apasa?” – adica “spune ce e în sufletul tau”. Si atunci, credin­ciosul îmi zice ce suparari are si, deodata, se înseni­nea­za si se simte mai usurat. Mai mult decât atât, atunci când spui cuiva pro­blema ta, primesti sfaturi.

Stai, frate, ca nu esti sin­gur, prin ce treci tu au mai trecut si altii, exista solutii. Asadar, întâi descarca-te, vorbeste despre necazul tau. Apoi, smereste-te. Daca a venit nenorocirea asupra ta, înseamna ca Dumnezeu a îngaduit sa vina, pentru ca ai gresit undeva. Asuma faptul ca ai gresit! De acolo începe vindecarea. Daca admiti ca boala e consecinta pacatelor tale si te duci la duhovnic sa le marturisesti, nu le mai repeti a doua oara si intri în rânduiala cres­tina, adica ai eliminat cauza spirituala a bolii. Ceea ce este fundamental, pentru ca sufletul trebuie salvat. Trupul e o coaja care, oricum, se duce în pamânt. Însa, de cele mai multe ori, dupa înlaturarea cauzei spiri­tuale, se vindeca si trupul. Repet: smereste-te! Dum­ne­zeu iubeste cel mai mult smerenia si când te vede smerit, îti trimite har si bucurii în boala: fie un prieten de sprijin, la care nu te asteptai, fie un înger de medic, fie o minunata vinde­care… Iar al treilea pas este sa redevii dependent de Dumnezeu, sa te legi puternic de Dumnezeu în boala, sa-l iubesti. Singuratatea în suferinta este cumplita si nici un om nu te poate însoti în durerea ta, asa cum o face Dumnezeu. Spune: “Doamne, vreau sa fiu cu tine!” si pecetluieste aceas­ta declaratie prin spoveda­nie, împartasire, rugaciune si fapte bune. Vei simti împlinire în viata ta. Boala e un prilej pentru omul credincios de a se apropia de Dum­nezeu. Din pacate, multi bolnavi se concentreaza pe boala, iar nu pe Dum­nezeu, ceea ce-i dezechilibreaza. Prea des se roaga oamenii pentru sanatate, dar sanata­tea nu e totul în viata. Cea mai importanta este relatia cu Dumne­zeu, care duce la mântuirea sufletelor noas­tre. Am cunoscut o gramada de oameni sanatosi care s-au dus la iad. formula as

Exit mobile version