Într-un studiu publicat în revista Plos One, o echipa formata din cercetatori de la Universitatea din Chicago si Universitatea Vanderbilt explica faptul ca, dupa ce un vulcan a erupt, vor dura aproximativ 500 de ani pâna ce camera cu magma va fi umpluta din nou. Pe parcursul acestui proces, lava se raceste si formeaza straturi de roca cu densitati diferite, pe care specialistii le analizeaza pentru a determina perioada de timp dintre doua eruptii vulcanice.
Dupa ce au studiat roca veche de peste 760.000 de ani, formata în timpul supereruptiei vulcanului din Long Valley, California, specialistii au aflat ca perioada de timp dintre momentul umplerii camerei cu magma si cel al eruptiei a fost de circa 1 an. Oamenii de stiinta spun ca, în aceasta perioada, a avut loc o explozie care a dus la formarea unei caldeire cu o suprafata de aproximativ de aproximativ 576 de kilometri patrati.
Daca rezultatele obtinute recent se vor dovedi a fi valide, iar eruptia vulcanilor va putea fi preîntâmpinata cu cel putin un an înainte, milioane de oameni vor avea posibilitatea de a fi evacuati din zone în care s-ar putea produce oricând tragedii extrem de mari. În momentul de fata, doua dintre cele mai expuse regiuni în acest sunt Yellowstone, în SUA, si Campi Flegrei, în Italia.
La începutul anului, vulcanologii au anuntat ca pe Terra exista o serie de vulcani care, daca ar erupe puternic în viitorul apropiat, ar duce la moartea a milioane de oameni, deoarece în apropierea lor au fost construite orase întregi. descopera