Un oras antic denumit “Idu” a fost descoperit in regiunea Kurdistan, din nordul Irakului. Ascuns la o adancime de 10 metri sub o movila, orasul a fost un centru important intre anii 3.300 si 2900 i.Hr..
Inscriptiile de pe pereti, tablitele si plintele de piatra arata ca acesta cuprindea numeroase palate, ridicate de regi.
Descoperirea a fost facuta in urma cu cinci ani de un satean, care a gasit o tablita de lut pe care era sculptat numele “Idu”. Se crede ca inscriptia a fost facuta de catre un rege local cu prilejul constructiei palatului regal.
Arheologii de la Universitatea din Leipzig – Germania, au excavat zona timp de cativa ani. Astfel, au constatat ca orasul Idu a fost un timp indelungat sub controlul Imperiului Asirian, in urma cu aproximativ 3.300 de ani.
Specialistii in arheologie au descoperit totodata dovezi care atesta ca acest oras a fost independent. Locuitorii sai au luptat si si-au pastrat independenta timp de 140 de ani, dupa care orasul a fost recucerit de asirieni.
Printre comorile gasite au fost opera de arta care arata un sfinx barbos, cu un cap de om si trup de leu cu aripi. Deasupra lui erau scrise cuvintele: “Palatul lui Ba’auri, imparatul tarii Idu, fiul lui EDIMA, de asemenea, rege al tarii Idu”. ziare