Marile, lacurile si oceanele lumii ascund in adancuri, adevarate comori universale. Cutremure, eruptii vulcanice, valuri tsunami, dezastre de tot felul au schimbat Terra de-a lungul istoriei sale. Daca ne amintim de Sumatra 2004 si catastrofa umanitara produsa de valul ucigas ce s-a format in urma seismului de 9 grade pe scara Richter, sau de incercarile prin care a trecut Japonia in 2011, ne putem imagina de ce unele orase antice au ramas doar in legende.
Tehnologia permite astazi o cercetare mai amanuntita a marilor si oceanelor si specialistii au descoperit adevarate comori, urmand deseori doar povestile localnicilor.
Asa cum Templul de la Angkor Wat , Puma Punku, Tiahuanaco, etc ne contrariaza si ne uimesc , asa se intampla si cu fascinantele ruine gasite in adancuri.
Ruinele subacvatice ale orasului antic grecesc din Helike au fost redescoperite in 2001 .
In anul 373 i.Hr., intr-o noapte de iarna , dezastrul a lovit orasul grec Helike. Un cutremur foarte puternic, urmat de un tsunami, au dus la scufundarea orasului. Timp de secole, povestea orasului scufundat era o simpla legenda pana cand au fost gasite ruinele intr-o zona nescufundata. Unii cercetatori cred ca povestea orasului Helike l-a inspirat pe Platon sa scrie despre Atlantida.
Pavlopetri (Grecia). Orasul antic Pavlopetri, cea mai veche asezare scufundata cunoscuta pâna acum, se gaseste la o adâncime de 3-4 metri sub apa, în apropiere de coasta Laconiei, în sudul Peninsulei Peloponez. Ruinele dateaza cel putin din anul 2800 î. Hr. si se presupune ca a fost un înfloritor port, în Epoca Bronzului. Orasul, perfect conservat în apele Marii Egee, cuprinde cladiri si strazi, cripte, dar si 37 de morminte despre care se crede ca ar data din perioada miceniana. Aceasta asezare a fost descoperita în 1967, de dr. Nicholas Flemming.
“Satele pierdute” (Canada) este numele dat celor zece comunitati din provincia canadiana Ontario, din fostele localitati Cornwall si Osnabruck, care au fost acoperite permanent de apa prin crearea sistemului de canale navigabile St. Lawrence Seaway, în 1958. Inundarea intentionata a acestor localitati s-a produs pe data de 1 iulie, iar dupa patru zile comunitatile respective erau sub apa. În unele locatii, atunci când nivelul apei este suficient de scazut, se pot observa fundatiile vechilor cladiri, în timp ce punctele înalte ale zonei inundate au ramas la suprafata apei, formând insule. De asemenea, în zona sunt multe locuri interesante pentru pasionatii de scuba diving. sursa
Palatul Cleopatrei, Alexandria, Egipt – In largul Mediteranei, in apropiere de orasul port Alexandria au fost descoperite numeroase statui, ruine, artefacte, etc ce par a fi ramasitele unui palat apartinand Cleopatrei. Se crede ca acum mai bine de 1.500 de ani, cutremure si valuri tsunami au dus la scufundarea unei portiuni din orasul Alexandria, loc unde se afla si vestitul palat al reginei Cleopatra.
Palatul Cleopatrei ca si templul lui Isis au fost descoperite de arheologi in largul coastelor Alexandriei. Unele legende spun ca Marc Antoniu si Cleopatra s-au sinucis ca sa nu fie capturati de romani, dar inainte de moarte si-a distrus si bunurile. Cercetatorii cred ca au descoperit si mormantul lor pe langa sute de artefacte, statui, obiecte, etc de o frumusete uimitoare. Arheologii ar dori sa creeze un muzeu subacvatic in zona unde a fost descoperit palatul scufundat.
Herakleion si Canopus , Abu Qir Bay , Egipt – cele doua orase erau infratite si pazeau poarta de acces in Egipt.
Acum aproape 1.200 de ani ambele orase s-au scufundat datorita solului . Au fost descoperite in 1999 si pana atunci circulau doar legende si cateva texte scrise de istorici antici. Ruinele au fost gasite la aproximativ 7 metri adancime. Templele, statuile, locuintele demonstreaza gloria de care se bucurau odinioara.
Baiae , Golful din Napoli , Italia – Baiae a fost portul de origine al flotei imperiale de vest, a Romei . Baiae a fost distrus de catre invadatorii musulmani in secolul al 8-lea d.Hr. si complet abandonat dupa 1500. Datorita activitati vulcanice din zona, orasul s-a scufundat.
Yonaguni in Japonia – Masaaki Kimura, un geolog de la Universitatea Ryukyus din Japonia, s-a scufundat de-a lungul a mai mult de 15 ani la Yonaguni si a intocmit o harta detaliata a acestei structuri subacvatice si a gasit multe similitudini cu situri arheologice terestre.
De exemplu, o structura semicirculara dintr-o platforma de stanca seamana cu intrarea in castelul Nakagusuku din Okinawa al dinastiei Ryukyu, din secolul al XIII-lea.
Doua pietre megalitice uriase, de sase metri inaltime, asezate in pozitie verticala, una langa cealalta au asemanari cu formatiunile de pe muntele Nabeyama din provincia Gifu.
Geologul Robert Schoch, de la Universitatea din Boston, cunoscut pentru cercetarile sale privind Sphinx-ul, a avut diferite opinii referitoare la structurile de la Yonaguni. Initial, el a crezut ca structurile asemanatoare unor platforme si unor terase sunt formatiuni naturale, dupa efectuarea unei scufundari la situl respectiv.
Schoch a luat niste probe de roca si analizele au aratat ca ele erau formate din namol si gresie geologica, care s-au depus acum 20 de milioane de ani. sursa
Port Royal, Kingston Harbor, Jamaica – este cel de-al 7 port natural, ca marime din lume.
Cunoscut ca fiind un loc al desfranarii unde piratii si prostituatele isi dadeau intalnire, Port Royal a fost distrus de un cutremur in 1692. Atunci s-a scufundat partial insa arheologii aureusit sa descopere ruine de cladiri, artere si chiar alimente foarte bine conservate.
Materialul nu poate fi preluat fara acordul nostru.