Postul, macar doua zile pe saptamâna, chiar si în afara perioadelor stabilite de calendarul crestin ortodox, ajuta organismul sa functioneze mai bine, ne ajuta sa fim mai mobili, energici si cu mintea limpede, cu conditia de a evita eforturile fizice si intelectuale exagerate.
În afara perioadelor lungi de post, se recomanda respectarea unor posturi de scurta durata, în tot restul anului, macar doua zile pe saptamâna (frecvent miercuri si vineri). În aceste zile se va reduce ratia zilnica de mâncare la jumatate, fara a suferi de foame. În locul bucatelor “de dulce” se vor consuma multe legume si fructe (de exemplu mere rase), alaturi de fulgi de porumb sau de ovaz. Daca pe parcursul zilei apare senzatia de foame se vor bea ceaiuri (infuzii neîndulcite) de sânziene, galbenele, roinita si coada-soricelului.
Pe lânga purificarea si dezintoxicarea organismului, alimentatia “de post” contribuie la o autoînnoire a celulelor, o întinerire a tesuturilor, o intensificare a vitalitatii si o marire a rezistentei la boli, infectii. Totodata, scade concentratia în proteine si lipide din creier, precum si doza de zaharuri din sânge si urina. De asemenea, are efecte favorabile în unele boli cronicizate ca: diabetul zaharat, ulcerul gastric si duodenal, ateroscleroza, forme de obezitate si celulita, boli alergice (astm, poliartrite) si ale sistemului nervos central, senilitate precoce, intoxicatii alimentare si medicamentoase, guta, unele afectiuni dermatologice. lumina