In loc de drojdie, in timpul verii, femeile din satele salajene folosesc ca “agent de dospire, crestere si afanare” o zeama obtinuta prin fermentarea frunzelor de vita de vie timp de cateva zile, in apa, in care se pune si 1 lingurita de zahar. Se rup in bucatele 15-20 de frunze de vie si se acopera cu o jumatate de litru de apa calduta in care s-a pus si zaharul. Se lasa la soare amestecul, acoperit cu o panza, pana cand incepe sa fermenteze. Se strecoara apoi lichidul obtinut si se foloseste la framantarea unei paini din 1 kg de faina. In timpul framantarii, se adauga cate putin ulei, ca sa nu se prinda aluatul de maini si de vas.
Dupa ce aluatul este bine framantat, elastic, bun de modelat, se lasa in loc cald, acoperit, sa creasca. Dupa o ora, se formeaza painea si se pune in tava unsa cu ulei. Painea se poate pune si pe frunze de varza proaspata sau pe frunze de gulioare unse cu ulei. Are un gust mai bun. Tava cu paine se tine la loc cald o jumatate de ceas inainte de a o pune in cuptorul incalzit bine dinainte. formula as