Zilele de 1 si 8 martie au fost un prilej de a oferi flori tuturor femeilor. In florarii sau la tarabe au aparut buchete multicolore de frezii, zambile, trandafiri, orhidee, stanjenei, etc.
Cativa florari de ocazie vindeau mici buchete de ghiocei, branduse de primavara si chiar viorele.
Dupa mai bine de 20 de ani, florile cumparate in Romania nu mai au miros. Cu ani in urma, 3 fire de zambila umpleau casa cu parfumul lor dulce racoritor si un fir de frezie parea a aduce primavara in casa. Astazi florile sunt decorative… si atat.
De ce mai cumparam, primim si oferim astfel de flori ? Doar ca sa o facem ? O privighetoare fara glas mai are farmecul cantat de poeti in stihuri ? Cum ar fi un parau fara susur ? Am fost creati cu mai multe simturi, nu doar cel vizual.
De ce dam banii pe flori care nu mai au miros ? Facem economie in buget cumparand flori de plastic si materiale textile care pe zi ce trece ajung sa le concureze pe cele naturale. Daca noi cumparam atunci “ei” vand. Daca noi cerem flori care miros ei vor sta cu marfa nevanduta si cu timpul vor fi obligati sa ia masuri.
Ghioceii, toporasii(violete), lacramioarele si inca cateva soiuri au scapat de horticultura in masa. Si-au pastrat mirosul si candoarea. Multi spun ca ghioceii nu au miros. Adunati un buchet de ghiocei din padure si veti descoperi ca au un miros fin, usor dulce, cu iz de frunze umede. Miros a primavara.
Daca nu ne trezim, vom ajunge sa mirosim parfumul florilor in flacoane sau produse cosmetice. Va fi un miros artificial. Putem da cu spray de zambila pe trandafiri sau vom ajunge sa asociem floarea soarelui cu parfumul bujorilor. Asta vrem ?