Site icon Tfm Portal – Stiri, Articole, Felicitari

„Pomul cunoasterii” din Gradina Raiului devine realitate?

Un soi de mar vechi de 4000 de ani va sta la baza acestui proiect artistico-stiintific, denumit de Joe Davis “Malus ecclesia.” Malus este numele latin al marului, dar înseamna si „rau”, „malefic”, iar ecclesia înseamna, în latina, biserica (church, în lb. engleza)– ceea ce, spune artistul, este însa un omagiu adus lui George Church, conducatorul laboratorului de genetica de la Harvard unde se desfasoara ineditul proiect.)

Davis intentioneaza sa foloseasca mijloacele biologiei sintetice pentru a crea o „versiune ADN” a Wikipedia, adica ADN în care sa fie stocate, codificat, informatiile din Wikipedia si care va fi apoi inserat în materialul genetic din celulele de mar pentru a crea „pomul cunoasterii”.

Proiectul este foarte dificil, deoarece genomul marului este complex (se crede ca ar fi alcatuit din 750 de milioane de „litere” sau baze azotate). Autorii intentioneaza sa pastreze acest genom, la care vor adauga portiunile de ADN în care este criptata informatia din Wikipedia.

Primul pas, traducerea cuvintelor englezesti din Wikipedia în litere din ADN, nu este foarte greu, atâta timp cât se respecta codul stabilit. “Malus ecclesia” , de pilda, poate fi reprezentat, cu ajutorul celor 4 litere din ADN, ca AGTGTAGCCCAATCGCAGACCCTCAA, literele A, G, T si C desemnând cele 4 tipuri de baze azotate (adenina, guanina, timina, citozina) care se regasesc în structura ADN. descopera

Exit mobile version