Site icon Tfm Portal – Stiri, Articole, Felicitari

Postul – lectii din predica de pe munte

„Când postiti, nu fiti tristi ca fatarnicii; ca ei îsi smolesc fetele, ca sa se arate oamenilor ca postesc. Adevarat graiesc voua, si-au luat plata lor. Tu însa, când postesti, unge capul tau si fata ta o spala; ca sa nu te arati oamenilor ca postesti, ci Tatalui tau care este în ascuns: si Tatal tau, Care vede în ascuns, îti va rasplati tie”( Matei 6, 16-18).

Ce este Postul ? Astazi, conform celor mai utilizate definitii, postul este o perioada de abstinenta, totala sau partiala, de la mâncare. În esenta, este o dieta. Daca nu este înteles ca dieta, este deseori considerat o perioada de renuntare la unele placeri pe care le avem, precum televizorul, ciocolata, etc. Întelegerea crestina – si mai ales cea Ortodoxa – a postului este, cu toate acestea, mult mai complexa decât „renuntarea” la ceva.

„Luati aminte ca faptele dreptatii voastre sa nu le faceti înaintea oamenilor ca sa fiti vazuti de ei; altfel nu veti avea plata de la Tatal vostru Cel din ceruri. Deci, când faci milostenie, nu trâmbita înaintea ta, cum fac fatarnicii în sinagogi si pe ulite, ca sa fie slaviti de oameni; Adevarat graiesc voua: si-au luat plata lor Tu însa, când faci milostenie, sa nu stie stânga ta ce face dreapta ta: ca milostenia ta sa fie într-ascuns si Tatal tau, Care vede în ascuns, îti va rasplati tie”(Matei, 6, 1-4).

Milosteniile sunt o dovada a iubirii noastre pentru Dumnezeu exprimata prin dragostea fata de aproapele. În dragostea noastra fata de Dumnezeu si de aproapele se regaseste întreaga lege a lui Dumnezeu (Mt. 22, 40). Nimeni nu poate sa-L iubeasca pe Dumnezeu fara sa-si iubeasca aproapele care este creat, ca noi toti, dupa chipul lui Dumnezeu. Cinstindu-l pe El îl cinstim pe Dumnezeu. doxologia

Exit mobile version