Coplesiti de probleme, romanii se intorc catre religie. Unii nu cred in preoti si se roaga acasa. Altii trec pragul bisericii cand si cand, insa sunt destui care merg frecvent chiar daca nu asista la toate slujbele. Important este sa crezi ca poti fi ajutat, sa te rogi si sa respecti pe cei ce s-au jertfit pentru tine. Hristos ni s-a daruit noua, ne-a lasat pilde si sfaturi, ne-a invatat sa ne rugam si nu in ultimul rand ne ocroteste din lumea nevazuta. Cu toate acestea multi oameni cauta preoti clarvazatori sau preoti care deschid Cartea. Puterea marelui duhovnic Arsenie Boca nu venea din neant ci a primit acest har datorita calitatilor umane si sufletesti. Nu a fost un drept castigat, ci un dar primit de la Divinitate. Stia cat sa spuna, cum sa spuna si cui sa spuna.
Dintotdeauna omul este curios sa afle viitorul. Cine si-ar dori sa stie ca maine va avea un accident, ca o persoana draga va pleca din aceasta lume sau ca se va imbolnavi grav ? Nimeni.
Avem sfinti, multi, mult mai multi decat isi doreste BOR sa canonizeze. Nu putine sunt marturiile despre vindecarile miraculoase ce se petrec la mormantul parintelui Arsenie Boca de la Prislop, sau la Aiud.
„Trebuie sa va spun mai întâi ca nu Biserica îi face pe sfinti. Nu noi, Sinodul Bisericii, îi facem pe sfinti. Ci pe sfinti îi face Dumnezeu si poporul. Dumnezeu – pentru ca le recunoaste sfintenia lor si poporul – pentru ca pastreaza în memoria sa faptele lor. (…) Dar va veni si vremea sutelor si miilor de preoti si credinciosi care au fost închisi si batuti pentru credinta lor crestineasca în închisorile comuniste…” PS. Sebastian Pascanu, Episcopul Slatinei si Romanatilor.
Sfintii martiri ai închisorilor i-au iertat pe tortionarii lor si ne îndeamna acum sa îi iertam la rândul nostru pe tortionarii ideologici si pe jefuitorii economici actuali, doar dupa ce ne împotrivim acestora cu toata fiinta si marturia noastra crestineasca. Mesajul lor este atitudinea acestora din vremea prigoanei comuniste: nu va lasati sclavi si încatusati în propria tara fara lupta, împotrivire si marturie! Lupta împotriva raului de orice fel va va da demnitatea de martir si va va asemana cu sfintii!
La Aiud au murit 450 de oameni! 450 de detinuti politici care au fost ucisi, pentru credinta ori pentru convingerile lor politice. Cati dintre noi stiu despre asta ? De-a lungul anilor, multi credinciosi au dat marturie despre minunile savarsite prin intermediul sfintilor de la Aiud. Oasele lor au izvorat Mir si au imprastiat buna mireasma, ceea ce i-a uimit chiar si pe slujitorii bisericii. Sunt gata sa ne ajute pe toti daca le-o cerem. De ce unii aleg un preot care deschide Cartea, in loc sa se inchine in fata unei racle cu Sfinte Moaste ?
– Au inceput sa se petreaca minuni cu sfintele moaste de la Rapa Robilor. Prima a fost la manastirea Frasinei. Parintele Valerian (fostul actor Dragos Paslaru) a cerut, printr-un intermediar, particele din sfintele moaste. Cand i-au fost aduse, monahul a plans de bucurie. In timp ce se indrepta spre chilia sa, sa puna darul la adapost, a auzit o voce din spate: “Ioan”.
S-a intors si n-a vazut pe nimeni. Pentru un moment, a crezut ca face cineva o gluma cu el, dar, fiind luminat de Dumnezeu, a deschis capacul raclitei, a privit sfintele moaste si a intrebat: “Te cheama Ioan?”. Si aceeasi voce i-a raspuns: “Da”.
– O femeie din Targu Jiu suferea de mai multe boli si era in pragul deznadejdii, dupa ce medicii nu-i aflasera leacul. Un preot de la Muntele Athos a trimis-o la Aiud. A venit, mai mult moarta decat vie, avand, printre altele, rani urate la ambele picioare, pe care diabetul le intindea si adancea tot mai mult. Parintele Augustin i-a dat ulei din candela sfintilor si a invatat-o ce rugaciuni sa spuna. In doua saptamani, au inceput sa i se inchida ranile si sa se simta mai bine cu tot trupul. “Asa a vrut Dumnezeu, ca femeia aceasta, care avea o viata crestineasca frumoasa, era spovedita si impartasita, sa se vindece doar cu ulei din candela martirilor de la Aiud. Ca prin aceasta vindecare sa fie preamariti sfintii inchisorilor”.
Sfintele moaste de la Aiud sunt tot mai cerute la manastiri din tara, dar si la Muntele Athos.
Oare monahii de la muntele Athos stiu mai multe decat noi ? Probabil ca da si ar trebui sa le urmam exemplul.
În anul 2001, revine în Aiud la “Râpa robilor”, pentru prima data de la eliberarea din 1964, parintele Iustin Pârvu, stareţul mănăstirii Petru Voda şi marele duhovnic al românilor. Cu această ocazie parintele a lăsat o marturie în sufletele celor care îl însoteau, pe cât de cutremuratoare pe atât de sfânta: “Mi-e şi frica sa calc cu picioarele pe acest pamânt, pentru ca este plin de Sfinte Moaşte.”