Suna telefonul. O voce precipitata ma intreaba ” Ai timp sa ma ajuti cu ceva ? ” Da, raspund. Ce s-a intamplat ? “Uite am o cunostiinta care e disperata. A fost la un preot care deschide Cartea si i-a spus ca in caz de divort, va fi ucisa. ” Auch. Incep sa gandesc cu viteza. Cum sa i se spuna asa ceva unei persoane nepregatite ? Stau si scormonesc in memorie tot ce am citit, auzit si trait. Un gand negativ indus unei persoane nepregatite, actioneaza ca un virus. Trebuie sa ai multa forta si experienta ca sa poti anihila acel virus. Iti trebuie o mare tarie de caracter sau un duhovnic cu multa experienta care sa iti curete mintea.
Curiozitatea oamenilor este mare. Toti vor sa afle viitorul, si inconstient sa il manipuleze. In momente de sinceritate chiar si “vrajitoarele” au recunoscut ca viitorul este in continua schimbare. Mai simplu, viitorul din punctul zilei de astazi arata intr-un fel dar o rugaciune, o lacrima, o parere de rau, un gest altruist, etc sau negativ poate schimba radical ceea ce va urma. Numai cateva persoane pot citi in viitor, iar acesti oameni primesc darul “vederii cu duhul” ca pe un cadou. Ei “vad” in trecut si viitor, pentru a modela si remodela omul, pentru a-i indruma catre Lumina si Bine.
Multi “apostoli” falsi vor exista in “vremurile din urma” si nu putini sunt cei ce pica in “plasa” lor. Curiozitatea te poate ucide, mental si sufleteste daca nu esti pregatit sa primesti ce ti se da. Daca crezi ca ai facute vraji nu-i mai bine sa te rogi, sa mergi la masluri de dezlegare, sa te spovedesti, sa tii post, etc decat sa te duci sa iti deschida un preot “Cartea” ? Preotul este un om si poate interpreta gresit daca nu “i se permite”, si forteaza. Daca nu gasesti preotul pe care il cauti citeste Filocalia, Pelerinul rus, Psihoterapia isihasta, etc.
Ma invita cineva sa mergem la biserica. Ok, imi zic, nu am mai fost de mult timp si chiar mi-ar prinde bine sa asist la o Liturghie. Cum biserica e mica si oameni foarte multi, am ramas afara. Slujba curgea frumos, vocile se impleteau si simteai o liniste aparte. Toti stateau tacuti si ascultau cu nesat cantecele si pildele. La un moment dat slujba se intrerupe si o voce cumva agresiva incepe sa tipe efectiv in difuzoare. Jignirile curgeau si la un moment dat preot afirma fara drept de apel ca “suntem o natie de bezmetici”. Ma trezesc din starea de bine si ma intreb “cu ce drept ma judeca acest om care nu ma cunoaste ?” . Cum raul era deja facut m-am hotarat sa plec. Intreb un preot cum este permis asa ceva in biserica ? Nu sunt preotii “indrumatorii turmei ” ? Nu ei trebuie sa ne ridice sufletele si sa ne dea povete ? Cati lucratorii ai bisericii si-au sacrificat viata si bunastarea asa cum au facut marii duhovnici sau martiri : Justin Parvu, Valeriu Gafencu, Arsenie Boca, Ilarion Argatu, Ilie Lacatusu, Dumitru Staniloae, etc. Ei sunt si astazi modele pentru noi si indrumarile lor au fost tiparite in sute de exemplare. Cum nu stiam prea multe am intrebat totusi un preot daca este permis asa ceva. Daca cineva ar fi facut plangere impotriva acelui preot, BOR ar fi trebuit sa ia unele masuri. Ma indoiesc insa ca cineva ia atitudine asa ca.. il las in plata Domnului. Aflu insa ceva nou si interesant. Sfanta Liturghie trebuie continuata indiferent ce se intampla. Cutremur daca este, imediat ce se opreste miscarea pamantului, preotul trebuie sa ia cele necesare si sa continue Liturghia in strada. Ma intreb atunci ” de ce oare in ultimul timp preotii intrerup slujba de Liturghie undeva la jumatatea ei ca sa isi faca predica” ? Inainte ei spuneau aceste cuvinte la final de slujba, inainte de miruire. Cine a schimbat regulile si de ce?
Nu disperati si nu incercati sa va fortati limitele. Dumnezeu lucreaza prin oameni, sa nu uitati asta niciodata. Daca probleme vietii va coplesesc sa nu uitati ca oamenii se mantuiesc si prin greutatile zilnice, este ca un fel de canon. Dumnezeu nu doarme, nu ne-a uitat si nu ne lasa la greu. Bolile, necazurile, intarzierile in rezolvarea unor probleme nu sunt niste pedepse ci niste usi inchise care se deschid singure in clipa in care suntem pregatiti. Rugaciunea este cel mai simplu si mai concret lucru de care aveti nevoie. Cu toate acestea rugaciunea “lucratoare” este cea spusa din adancul sufletului, nu citita doar pentru ca asa a dat preotul canon. Rugaciunea inimii a fost ilustrata in filmul Ostrov si Pelerinul rus ne ia tovarasi de drum la invatarea ei.