Un titlu sonor atrage atentia in ziarul Adevarul : Mitropolitul Teofan, retinut de enoriasi hotarâti la iesirea din biserica: „Ne-ati unit cu toti satanistii“
ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a fost încoltit de un grup de credinciosi care i-au cerut sa se dezica de documentele semnate cu ocazia Sinodului din Creta.
Enoriasii i-au numit pe crestinii catolici si pe cei protestanti „satanisti”, catalogându-l inclusiv pe mitropolit drept „Arie” si amenintându-l pentru ca a participat la Sinodul din Creta pe care îl numesc „tâlharesc”.
Pe fondul neîntelegerilor provocate de o serie de documente semnate de delegatia româna care a participat la Sinodul din Creta, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a fost acuzat de niste credinciosi din Neamt ca nu-si apara credinta si ca a semnat pentru „unirea cu celelalte confesiuni”.
Pe 8 august, în timp ce ierarhul participa la o slujba la Manastirea Varatec din judetul Neamt, un grup de oameni i s-a adresat acestuia acuzându-l ca nu-si apara dreapta credinta din moment ce a participat la diferite slujbe la care au luat parte si clerici de alte confesiuni.adevarul
Intamplarea face sa fi citit zilele trecute un articol despre Sinodul din Creta, destul de elogios la adresa delegatiei BOR. La toate slujbele preoti spun ” sa ne rugam pentru unirea tuturor bisericilor “… care biserici, intreb eu ?!?
Mitropolitul Ierotheos Vlachos despre delegaia Patriarhiei Române la Sinodul din Creta: Bine pregatiti si fermi pe pozitie.
Scriitor prolific, Hierotheos Vlachos a publicat mai mult de 60 de carti în limba greaca. Mai multe dintre ele au fost traduse în alte limbi, inclusiv în engleza, franceza, spaniola, araba, româna, rusa, sârba, bulgara, maghiara si chineza.
Studiile sale se bazeaza pe teologia patristica si se extind asupra problemelor contemporane. Lecturile sale despre Parintii isihasti ai Filocaliei si asocierile cu isihastii actuali de la Muntele Athos si din alte parti l-au condus la concluzia ca teologia ortodoxa este o stiinta a vindecarii omului. Aceasta este o tema explorata în cartea sa inovativa despre “Psihoterapia ortodoxa” (1986). Alte teme analizate în lucrarile sale includ învataturile Sfântului Grigore Palama, monahismul ortodox si slujirea pastorala. Cele mai recente carti ale sale trateaza probleme legate de genetica si bioetica, vazute din perspectiva ortodoxa.
În continuare, redam textul scrisorii (pentru textul original în limba greaca vezi aici):
„Ca membru al Delegatiei Bisericii Greciei am urmarit cu multa atentie toate sesiunile Sfântului si Marelui Sinod, care s-a întrunit recent la Kolimbari, în Creta.
Am mai scris si voi mai scrie despre observatiile si impresiile mele de la lucrarile Sinodului. Aici doar as dori sa semnalez rolul important pe care l-a jucat la Sinod Patriarhul României, Daniel, si în general, Patriarhia României.
Mai întâi, Patriarhia României s-a pregatit foarte bine pentru Sinod si a facut propuneri importante de corectare a textelor, mai ales pentru documentul „Relatiile Bisericii Ortodoxe cu restul lumii crestine”. Doar trei Biserici au formulat propuneri concrete, adica Patriarhia României, Biserica Ciprului (cele mai putine) si Biserica Greciei. De asemenea, propuneri orale a facut si Biserica Serbiei. Cred ca Patriarhia României a avut cele mai multe observatii.
Pe durata sesiunilor, Patriarhul României este cel care si-a sustinut opiniile având cunoastere teologica, experienta de la Dialogurile [ecumenice] si determinare. În anumite cazuri a fost foarte staruitor si a avut o contributie importanta în formularea art. 21 al documentului „Relatiile Bisericii Ortodoxe cu restul lumii crestine”. De multe ori a spus ca, daca nu vor fi acceptate anumite corecturi, nu va semna textul. De asemenea, de multe ori si-a exprimat opinia de a nu se finaliza discutia si de a nu se semna textul acesta, ci de a fi lasat deschis pentru urmatorul Sfânt si Mare Sinod. Într-un caz si-a exprimat cu intensitate nemultumirea si a spus ca simte ca au loc constrângeri.
Când a fost finalizat textul si a fost citit în plen, Patriarhul României a constatat ca nu a avut loc o traducere corecta în limba franceza si ca nu au fost introduse observatiile sale. Atunci a spus ca, daca nu se fac aceste corecturi, nu semneaza textul. Acest lucru a avut ca urmare stoparea întregii proceduri, pentru a se corecta din nou textul. Lucru care s-a finalizat dupa mult timp.
Dintre toti întâi-statatorii, Patriarhul României, Daniel, a aratat ca are deplina cunoastere teologica si capacitatea de a-si sustine opiniile. De asemenea, a avut capacitatea de a face propuneri alternative, atunci când nu au fost acceptate propunerile sale.
Însa, întrucât Regulamentul prevedea ca, în cazul în care propunerea unei Biserici nu este acceptata de catre celelalte Biserici, textul ramâne asa cum este, de aceea nici nu au fost acceptate toate propunerile. În general, Patriarhul României i-a impresionat pe toti membrii Sinodului prin cunostintele sale teologice si prin modul în care aborda subiectele.
De asemenea, observatii importante a facut Mitropolitul Moldovei, Teofan, care a vorbit având cuget bisericesc ortodox, bazat pe învatatura Bisericii.
CONSIDERca Biserica României a impresionat prin întreaga sa prezenta. Când se vor publica actele Sinodului, se va vadi acest lucru din plin”. sursa
In continuare as dori sa citez dintr-un interviu oferit de Neagu Djuvara, jurnalistului Dan Andronic. ( “Cine are minte, sa ia aminte . – Arsenie Boca )
– Haideti sa revenim putin la ceea ce se întâmpla din punct de vedere istoric. Spuneti ca istoria nu se repeta. Vladimir Putin si Rusia n-ar trebui sa ne îngrijoreze, spuneti dumneavoastra, din punct de vedere istoric. Strategic si militar este o alta discutie. Dar aparitia califatului, a ISIS, în Orientul Mijlociu?
– Eu cred ca am si scris asta undeva sau, în orice caz, am trait-o în gând, musulmanii prezinta o primejdie. E cea mai mare primejdie a omenirii întregi!
– De ce sunt o primejdie?
– Pentru ca au de gând sa impuna credinta lor omenirii întregi. Peste tot unde intra, nu intra ca sa se asimilieze cu locul de acolo, ci ca sa manânce tara aceea!
– Exista niste studii care spun ca, pâna în 2050, numarul de musulmani va fi egal cu numarul de crestini, la nivelul globului. La nivelul Europei vor fi undeva la 10%. Toate aceste estimari au fost facute înainte de acest fenomen de migratie masiva, acestei invazii, ca nici nu stiu cum sa-i spun. Credeti ca lucrurile astea ar trebui stopate?
– Nu se poate face asta! Nu poti sa stopezi miscarile astea populare! E ca si cum ai face un mal de pamânt si valul apei îl distruge!
Este mai grav decât ce s-a întâmplat în Evul Mediu dupa caderea Romei. De ce? Pentru ca populatiile care au intrat peste Imperiul Roman erau, totusi, din aceeasi familie. Ori, în momentul de fata, astia care navalesc peste Europa sunt cu totul alte natii. Sunt arabi, turci, sunt kirkizi, sunt dracu’ sa-i ia! Lifte pagâne! Deci înseamna ca se schimba populatia Europei! Peste o suta sau doua de ani, cei care vor fi locuitorii Frantei, Germaniei sau Angliei vor fi complet diferiti de cei de astazi! Si asta ma îngrozeste, încât spun bogdaproste ca nu mai am decât un an sau doi de trait… la 99 de ani, sa nu mai vad aceasta calamitate. Adica sa vad Europa pe jumatate turca… poate si chineza. Sa stiti ca si aici e un pericol mare, cred. Interviul complet in Evz