Nu porniti singuri pe munte. Este recomandat sa mergeti în grup de minimum 3 persoane, dintre care cel putin una sa cunoasca zona respectiva. Nu plecati în drumetie daca sunteti obosit sau daca va aflati în convalescenta. Nu va aventurati pe poteci nemarcate si evitati scurtaturile. Încercati sa aveti un pas regulat, deoarece mersul grabit si inconstant duce la epuizarea resurselor de energie într-un timp foarte scurt. Nu consumati bauturi alcoolice si nu fumati în timpul mersului; acestea diminueaza capacitatea de efort. Informati-va la cabanieri (sau padurari, ciobani, localnici) asupra itinerarului, a situatiei întretinerii marcajelor traseului pe care doriti sa-l parcurgeti si asupra prognozei meteo. Evitati drumetiile pe vreme nefavorabila. În caz de furtuna sau ploaie cu descarcari electrice, parasiti culmea si nu va adapostiti lânga copaci izolati, înalti sau lânga stânci, care ar putea atrage trasnetele. În caz de ceata sau ploaie puternica, cautati urgent un adapost. Nu faceti focul în padure si nu aruncati chibrituri sau tigari aprinse. La plecarea dintr-un popas lasati curat în urma voastra. Folositi numai traseele marcate. Nu deteriorati amenajarile turistice, marcajele sau indicatoarele. Verificati periodic ecranul telefonului mobil pentru a urmari prezenta sau absenta semnalului si tineti minte locul unde ati avut ultima data semnal. Pe grohoti suri urcarea se face pe bolovanii mari. Coborârea se face numai pe grohotisul marunt.
În timpul parcurgerii traseelor mai mult sau mai putin dificile pot sa apara situatii critice care necesita solicitarea ajutorului celor de la Salvamont sau al altor unitati de interventie. Când dati alarma, precizati datele de identificare ale persoanei care anunta, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, unde sunt persoanele aflate în dificultate si când s-a produs accidentul.
Folositi Serviciul de urgenta 112 sau anuntati Jandarmeria Montana ori Serviciul Salvamont (se formeaza 0 si se apasa tastele S, A, L, V, A, M, O, N, T – 0725826668). În absenta semnalului pentru telefoanele mobile, se poate utiliza Codul international de semnalizare pe munte în caz de pericol, cod folosit de turistii din întreaga lume. Semnalele emise în caz de pericol sunt de trei feluri: luminoase, vizuale si acustice.
Semnalele luminoase se lanseaza noaptea cu ajutorul unei lanterne, al unui felinar, al unui foc de tabara, primus etc., iar ziua cu ajutorul unei oglinzi.
În afara de semnalele luminoase, se pot executa semnale vizuale prin fluturarea unei esarfe sau a altor obiecte de îmbracaminte.lumina