Cercetatorii au testat o retea “wi-fi subacvatica” într-un lac din apropiere de Buffalo, în încercarea de a realiza o conexiune de “internet la adâncime”, informeaza bbc.co.uk. Echipa de la Universitatea din Buffalo, New York, spune ca tehnologia ar putea contribui la detectarea tsunami-ului, oferind sisteme de avertizare mai pertinente. Acestia intentioneaza sa creeze un standard comun de comunicatii subacvatice, astfel încât interactiunea si schimbul de date sa se realizeze mai usor.
Spre deosebire de o retea wi-fi normala, care foloseste undele radio, tehnologia subacvatica foloseste undele sonore.
Undele radio sunt capabile sa penetreze apa, dar cu o adâncime de patrundere si stabilitate limitata. Undele sonore ofera optiuni mai bune, asa cum au demonstrat mai multe specii acvatice, precum delfinii si balenele. Comunicarea wireless subacvatica este posibila de ceva vreme, dar problema consta în obtinerea unor sisteme separate pe care diferite organizatii le folosesc pentru a comunica între ele.
De exemplu, Administratia Nationala Oceanica si Atmosferica a Statelor Unite ale Americii (US National Oceanic and Atmospheric Administration – NOAA) foloseste unde acustice pentru a transmite date de la senzorii de tsunami din adâncul marii catre geamandurile de la suprafata. descopera