S-a intrat in Postul Pastelui si contrar propagandei negative din media, foarte multi romani tin post. Unii se jeneaza sa recunoasca iar altii nu comenteaza subiecte religioase din teama de a nu fi considerati nebuni.
Gospodinele se lovesc de lipsa de idei in aceasta perioada asa ca ne-am gandit sa le oferim cateva solutii. Postul nu este doar o restrictie de la mancare ci si o perioada de evaluari, introspectii, linistire, rugaciune.
Exista numeroase ciorbe si supe care pot fi preparate in aceasta perioada.
Supa de legume necesita putine ingrediente si este foarte usor de preparat. Cu o ceapa mare taiata in patru, un morcov mediu taiat rondele groase, o telina taiata in 6, un ardei, un pastarnac, putin orez, sare si patrunjel rezolvam urgent un pranz sau o cina.
Supa de rosii, ciorba de fasole uscata, de cartofi, de linte, de zarzavaturi, de salata verde, loboda, stevie, supa crema, etc sunt doar cateva idei pe care le putem pune in practica.
Cine a pus fasole galbena lata la congelator poate gati foarte rapid o ciorba gustoasa – ceapa taiata marunt si prajita pana devine un pic maronie ( da o aroma aparte ), apoi se adauga apa si cand fierbe se adauga pastaile de fasole. Se pune bors , rosii sau bulion si la sfarsit putin marar tocat. In varianta “de dulce” se adauga si un ou batut zdrente.
Pentru felul doi in perioada Postului se pot prepara tocanite de cartofi, de ciuperci, mancare de mazare verde, de fasole uscata, iahnie, ghiveci, ciuperci la cuptor, pizza cu legume, legume la gratar, varza dulce calita, sarmale de post, ardei umpluti de post, mancare de prune uscate cu orez, praz cu masline, ciuperci pe gratar cu mujdei de usturoi, mancare de conopida, mancare de dovlecei, musaca de cartofi sau vinete si ciuperci, cartofi la cuptor cu legume si verdeturi aromate, etc.
Pentru ciuperci umpluteva recomand o reteta delicioasa si usor de preparat. – luati cateva ciuperci mari si le spalati bine cu un burete aspru. Intr-un recipient puneti o ceapa mare tocata nu exegerat de marunt, codite maruntite de la ciuperci, usturoi tocat, piper, sare si le caliti un pic. La final adaugati putin bulion. Cu aceasta compozitie umpleti ciupercile si le asezati pe un “pat de ceapa” tocata julien( solzisori ).Adaugati in tava cu ceapa si putin ulei, apa, sare si o lingura sau 2 de compozitie. Bagati tava la cuptor. Le puteti servi cu piure de post sau paste. In acest fel ciupercile nu se strang, raman la fel de mari si frumoase.
Pentru aperitiv, cina, sau “pachet” puteti face si placinta cu ciuperci, cu spanac, cu praz. Dimineata sau seara puteti manca piure de fructe cu biscuti rasi, clatite de post cu diverse umpluturi, dovlecei pane de post, salata de fructe cu miere si nuci, etc.
Postul este un exercitiu de vointa si curatare de toxine dar in acelasi timp este o incercare. Chiar si cei care tin post numai ultima saptamana stiu ca asteapta sarbatorile cu o alta stare interioara. Cei ce nu tin post schimba doar un meniu cu altul si o friptura cu alta si in felul acesta pierd o mixtura de emotii.
<
p align=”center”>