Exista doua tipuri de miere mai deosebita: mierea neagra, singurul tip din lume care nu este de origine florala, ea provenind de la o substanta dulce lasata în urma de insectele care paraziteaza pomi precum fagul, stejarul sau bradul. Albinele colecteaza aceasta substanta de pe scoarta copacilor si de pe frunze si o transforma în cea mai hranitoare miere din lume, foarte bogata în vitamine si minerale. O alta miere foarte rara este cea de coriandru. Nectarul florilor de coriandru depinde foarte mult de conditiile vremii, motiv pentru care planta produce acesta substanta o data la cinci-sase ani. Tipurile de miere cele mai întâlnite sunt cele de rapita, tei, salcâm si de floarea soarelui, care se exporta foarte mult.
“Albina munceste pentru ea, nu pentru om. Noi parctic îi furam o parte din miere. E mult de alergat vara, dar este o profesie foarte frumoasa si se practica în aer liber”, spune Adrian Crainiceanu despre meseria de apicultor. gandul