Dupa ce, la inceputul saptamanii, Radu Roatis, presedintele Autoritatii Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), a negat vehement posibilitatea ca Romania sa fi importat carne de porc contaminata cu dioxina, ieri s-a aflat ca romanii consuma de trei luni carne contaminata, adusa din Irlanda prin alte tari. ANSVSA a recunoscut nu numai faptul ca s-a importat carne de porc cu dioxina, dar si ca mare parte din aceasta a fost deja consumata.
Dioxinele sunt o clasa de compusi chimici rezultati în urma arderii unor substante organice ce contin clor (de exemplu PVC). Natural, dioxinele se degaja în gazele vulcanice si ca urmare a incendiilor de padure. Dioxinele, cunoscute si sub prescurtarea PCDD (dibenzodioxine policlorinate) sunt considerate moderat toxice si posibil cancerigene.
Dioxina are efect chiar si în cantitati infime (picograme), putând declansa mutatii pentru ca stimuleaza factori implicati în diviziunea celulara.