Site icon Tfm Portal – Stiri, Articole, Felicitari

Rostul metaniilor

Metaniile sunt unul si acelasi lucru cu metanierul! Acesta nu este un obiect strict monahal, ci poate fi folosit si de crestinii din lume, pentru ca Hristos ne cheama pe toti la desavârsire, nu numai pe calugari. Sfântul Apostol Pavel, în dragostea sa nemarginita pentru aproapele, ne-a transmis tuturor ce trebuie sa facem pentru a câstiga mântuirea, prin cuvintele adresate tesalonicienilor: „Rugati-va neîncetat” (I. Tesaloniceni 5, 17).
Metanierul este nelipsit celor obisnuiti cu rugaciunea temeinica, iar procedeul folosit pentru împletirea unui astfel de sirag respecta o traditie veche, ale carei origini se trag din vremuri îndepartate. În anii aceia, metanierul nu era ceea ce vedem astazi, ci doar o gramada de pietricele sau seminte.

În manastiri, cele mai raspândite sunt metaniile calugaresti cu 300 de noduri. Metaniile mici cu 33 de noduri si cele cu 100 de noduri sunt purtate si de mireni. Metanierul este negru, ceea ce simbolizeaza bucuria tainica a rugaciunii. Fiecare nod al acestuia este împletit în asa fel încât firele de lâna se suprapun tot timpul în forma de cruce. La un capat al siragului cu 100 sau cu 300 de noduri se afla o cruce facuta tot din noduri. Aceasta simbolizeaza jertfa lui Hristos, biruinta luminii asupra întunericului. Ciucurele sau canaful aminteste de suferinta Mântuitorului si se foloseste pentru stergerea lacrimilor de pocainta, pe care fiecare credincios ar trebui sa le aiba în timp ce se roaga. Taifasuri

Exit mobile version