Profesorul Victor Grohovski de la Facultatea de Fizica a Universitatii din Urali a declarat ziarului Izvestia ca este sceptic in ce priveste posibilitatea de a se prevedea caderea meteoritilor cu mijloacele tehnice actuale. A sustine o asemea idee este, in opinia profesorului, un simplu bluf.
Referindu-se la fenomenul de vineri dimineata, Grohovschi a insistat asupra marelui noroc ca meteoritul avea dimensiuni relativ mici si ca s-a frangementat inainte de a intra in contact cu amtosfera, unde in cea mai mare parte s-a dezintegrat.
Vezi si Arma din Yakutia a salvat vineri Rusia ?
Este probabil ca nici n-au ajuns pe solul pamantean fragmente de material meteoric sau poate au ajuns numai cantitati neglijabile. Geamurile sparte si avarierea unor cladiri inregistrate in zona Celeabinsk nu s-au datorat impactului cu fragmentele meteorice, ci efectului undei de soc, care a actionat cu viteza supersonica, producand panica datorita zgomotului si avariilor respective.
Cu aceste constatari, Grohovski apreciaza ca meteoritul ajuns vineri in zona planetei noastre a fost de acelasi tip si a actionat similar cu meteoritul din padurea Tunguska, acum mai bine de un secol. Ziare