Site icon Tfm Portal – Stiri, Articole, Felicitari

Scanarile LIDAR realizate de BBC la SARMIZEGETUSA au stârnit uimirea realizatorilor documentarului

Recent, în luna decembrie a anului trecut, a fost lansat de BBC în cooperare cu Discovery Chanell, cel mai asteptat documentar al anului, “Rome’s Lost Empire”. A fost folosita o tehnologie militara de ultima generatie în materie de scanari ale solului îmbinata cu traditionalele metode arheologice.

Realizatorii documentarului au fost prezenti si în România scanând muntii Orastiei cu un avion ce foloseste un sistem de scanare – LIDAR – preluat de la satelitii militari. Dispozitivul “elimina” pur si simplu vegetatia care acopera pamântul iar imaginile rezultate ofera imaginea nuda a solului si ajuta la gasirea oricaror forme de constructie îngropata în pamânt, a tunelelor sau a altor tipuri de sapaturi. Primele dispozitive de aceste tip au fost utilizate de americani în timpul razboiului din Vietnam pentru a identifica gurile tunelelor prin care se ascundeau adversarii din Vietcong. De atunci tehnologia a fost mult perfectionata rezultatele scanarilor oferind harti uimitoare.


Cetatea dacica Sarmizegetusa Regia by Tfmvideo

La scanarile efectuate la Sarmisegetuza Regia, hartile obtinute au stârnit echipei BBC exclamatii de uimire, secventele prezentate fiind pline de “amazing, amazing”, pe fundal.

Ceea ce este cu adevarat amazing este însa faptul ca la Ministerul Culturii nu se stie mai nimic despre rezultatele cercetarilor efectuate cu tehnica militara de ultima ora, într-o zona care reprezinta un areal al jafului si distrugerilor de peste 20 de ani.

Prin “grija” nemasurata a lui Andrei Plesu, primul ministru al culturii de dupa ’90, pus de conspiratorul kaghebist Ion Ilici Iliescu în scaun, România a fost prima si probabil unica tara din lume lasata fara o lege a patrimoniului. Mii de obiecte de valoare indestimabila au fost scoase din tara. Jefuitori veniti din toate colturile lumii cu aparatura de tot felul au scotocit siturile dacice în cautarea comorilor si a aurului dacilor.
Ministerul Culturii a platit pâna în prezent sume enorme, milioane de euro, pentru rascumpararea doar a unor bratari din aur, tema ce a generat râuri de comentarii, deoarece infractorii care s-au ocupat cu sapaturile ilegale si cu tranzactionarea peste hotare a artefactelor au lansat zvonul ca bratarile sunt fabricatii recente, niste falsuri cum ar veni, pentru a-si diminua pedepsele. Aurul a luat mintile oamenilor dintotdeauna iar misterioasele comori dacice au reprezentat de multi ani adevarate legende pline de fantasme. DanielRoxin

Exit mobile version