„Avem în lucru doi hibrizi de patlagele, de vinete, castraveti. Pâna acum, am reusit sa penetram piata cu un singur hibrid, Siriana, care este mai rezistent, mai productiv, decât soiul de la care s-a plecat. Am avut genitori buni. Pentru tomata Siriana, cercetarile au început în 2006 si abia acum am început sa iesim pe piata cu el. Dar sunt creatii la care se lucreaza si peste 20 de ani, cu o echipa, cu fonduri, ca sa poti face masuratori, analize, observatii”, spune Costel Vânatoru.
Fructele hibridului Siriana, mândria cercetatorilor buzoieni, au compozitia si gustul tomatelor cu adevarat românesti. ”Nu sunt nici bombe cu apa cum sunt definite tomatele olandeze, nici bombe chimice, cum li se spune tomatelor din Spania. Rosia Siriana are fructe rotunde, colorate uniform, rosu stralucitor, fara zone albicioase în interior, cu greutatea medie de 217 grame ± 28 grame si cu o productie de 3-3,5 kg/planta pe 5 etaje”, conform dr. Victor Lacatus, director stiintific ISDL Vidra. Înca doua tomate, realizate în laboratorul statiunii de cercetare din Buzau, au ajuns pe piata, în 2014, fiind comercializate acum sub forma de seminte sau rasaduri.