Aceasta bautura se poate face atât din flori proaspete, cât si uscate de soc (dar nu mai vechi de un an), astfel: Se iau 12 ciorchini de flori de soc si se spala de praf sau musculite, apoi se toaca foarte bine si se pun într-un borcan de patru-cinci litri. Se adauga peste flori sucul de la 2 lamâi si 300 de grame de miere, apoi se pun 3 litri de apa de izvor si se amesteca totul foarte bine, pâna când mierea se dizolva. Se acopera borcanul cu o farfurioara si se lasa sa fermenteze vreme de trei-patru zile, la temperatura camerei.
Când lichidul din interiorul borcanului a capatat miros pregnant de soc si are un gust usor întepator (de la dioxidul de carbon eliminat în timpul fermentatiei), socata se filtreaza si se pune în sticle de un litru, la frigider.
Efect terapeutic: un litru si jumatate de socata consumata zilnic stimuleaza puternic activitatea rinichilor, previne precipitarea sarurilor si formarea nisipului si a pietrelor la rinichi, ajuta la eliminarea surplusului de apa din tesuturi, tratând eficient umflarea mâinilor si a picioarelor. Persoanele care se confrunta frecvent cu afectiuni cum ar fi nefrita, pielonefrita sau cistita vor face, o data la trei luni, câte o cura de 1-2 saptamâni cu socata.
formula as