Procedura ce reglementeaza în România o initiativa civica este însa deosebit de complexa, cu multe chichite legislative, facuta parca sa împiedice finalizarea ei cu succes. De aceea am abordat un algoritm în cascada, cu pasi marunti, astfel încât daca în unele judete campania este avansata, în altele abia debuteaza. Am primit astazi informatia ca în Iasi s-a depasit numarul de 100.000 de semnaturi”, a spus Dumitrache, precizând ca în cazul Bucurestiului campania a început în ianuarie si se va finaliza la sfârsitul lui martie. La Suceava si Botosani s-a încheiat însa, semnaturile intrând în procesul de validare.
Potrivit informatiilor publice ale Coalitiei, la Iasi s-au strâns deja peste 100.000 de semnaturi, la Suceava peste 60.000, la Bihor peste 50.000, iar în Neamt peste 80.000.
Chiar daca pentru declansarea procedurii de revizuire prin initiativa cetateneasca este nevoie de 500.000 de semnaturi, cele 900.000 raportate pâna acum nu fac sa fie îndeplinite toate conditiile legale depunerii la parlament a proiectului, deoarece este nevoie ca în jumatate dintre judetele tarii sa fie înregistrati câte 20.000 de sustinatori.
„Probabil la sfârsitul lunii martie vom putea evalua situatia la nivel national si avansa o data pentru depunerea dosarelor la Parlament” a spus Dumitrache.
Fara a avea un termen clar fixat, potrivit legii, pâna la finalul lui mai 2016, proiectul trebuie sa fie înregistrat la Parlament. gandul