Sarbatoarea Martisorului se poate întâlni în zona Balcanilor la aromâni si megleno-români, precum si la bulgari si, de asemenea, în Macedonia si Albania. Originile martisorului nu sunt cunoscute exact, dar prezenta sa în toata aceasta regiune este considerata a se datora substratului comun daco-tracic.
În unele zone, martisorul este purtat întreaga luna martie, dupa care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede ca aceasta va aduce belsug în casele oamenilor. Se zice ca daca cineva îsi pune o dorinta în timp ce atârna martisorul de pom, aceasta se va împlini numaidecât. La începutul lunii aprilie, într-o mare parte a satelor României si Moldovei, pomii sunt împodobiti de martisoare.
Spring blossoms – Primavara by Tfmvideo
Dar în cele mai multe regiuni ale tarii martisorul este purtat doar primele doua saptamâni sau chiar mai putin, pâna la Sarbatoarea Sfintilor 40 de Mucenici de pe 9 martie. În localitatile transilvanene martisoarele sunt atârnate de usi, ferestre, de coarnele animalelor domestice, întrucât se considera ca astfel se pot speria duhurile rele.RL