Canicula determina dereglarea întregului echilibru al organismului uman, declansând, la multe persoane, stari de stres, astenie fizica si nervoasa, migrene, moleseala, insomnii, surmenaj fizic si intelectual, deshidratare, oboseala generala si chiar lesin. Dintre plantele medicinale cu efecte protectoare împotriva razelor solare si de tratare a afectiunilor cutanate pot fi mentionate ceaiul verde, galbenele.
Insolatia se manifesta diferit de la un individ la altul si în functie de categoriile de vârsta. Reactiile sunt proportionale cu durata expunerii directe la razele arzatoare ale soarelui. La copii, batrâni, persoane cu parul închis la culoare si la persoane obeze sau bolnave cu afectiuni cardiovasculare, diabet zaharat, hipertiroidism, hepatice, renale sau cu etilism cronic, efectele sunt mai puternice din cauza unei deshidratari rapide a corpului, în urma transpiratiei excesive si a varsaturilor. Sunt mai vulnerabile si persoanele cu boli dermatice care împiedica transpiratia (psoriazis pe mare suprafata, eczeme, sclerodermie).
Insolatia trebuie sa fie privita cu multa seriozitate. Desi este o afectiune aparent banala, poate pune viata în pericol.
Pacientul cu simptome caracteristice de insolatie va fi trecut la umbra sau într-un spatiu racoros, evitând razele directe ale soarelui. Aici va fi dezbracat pentru ca pielea sa intre cât mai mult în contact direct cu aerul. Corpul va fi asezat în pozitie culcata, cu capul si picioarele usor ridicate deoarece pot sa apara ameteli din cauza vasodilatatiei periferice si cutanate. lumina