Site icon Tfm Portal – Stiri, Articole, Felicitari

Universul si viata în lumina Învierii lui Hristos

Biologia si fizica conving astazi, cu date dovedite, ca viata lumii terestre depinde decisiv de lumina. Lumea vegetala, cu toata diversitatea ei, este posibila doar în conditiile unui proces miraculos: fotosinteza. Lumina soarelui, mai precis fotonii care ajung la nivelul solului, sunt miraculos captati de lumea vie, fiind folositi de celulele vii ca sursa de energie pentru toate procesele ce întretin viata. Lumina ajuta lumea vie sa creasca, sa se hraneasca, sa metabolizeze substantele nutritive, punând în miscare un întreg lant trofic ce antreneaza miliarde de exemplare din zeci de milioane de specii. Împerecherea si hranirea, supravietuirea si migratia speciilor, dar si configurarea unui întreg areal al vietii, cum sunt zonele întinse care se dezgheata primavara, în diferite locuri de pe glob, toate depind de lumina.

Copacii, de exemplu, au procese interne sensibile la cantitatea de lumina ce cade pe parcursul unei zile, caracteristica ce le ofera sansa sa aleaga bine momentul când înfloresc. În felul acesta, ei evita sa înmugureasca în prima zi calda a primaverii, ceasul lor interior tinând cont de cât de lunga este ziua. Numeroase specii se pun în miscare odata ce cresc lumina si caldura soarelui, dovedind cât de extinse sunt efectele luminii în planul lumii vii.

Însa lumina este si constitutiva vietii, pentru ca cele mai fine procese, care se petrec în interiorul celulelor, ce tin de excitabilitatea, de metabolismul celular sau de pastrarea mecanismelor de echilibru, sunt întretinute de lumina, de curenti electrici ce declanseaza sau opresc, dupa caz, lantul de procese biochimice care participa la viata.lumina

Exit mobile version