Vindecarea prin Credinta

Generatii intregi si-au educat copii sa se roage chiar daca astazi multi bagatelizeaza religia si ii considera inapoiati pe cei ce incearca sa urmeze drumul batut de inaintasi. Profesorul Dumitru Constantin Dulcan spunea intr-o conferinta ca Lumea in care traim a fost construita pe bazele unei “Legi Morale”.

Ne mai miram atunci de cate nenorociri se intampla pretutindeni in lume si cate boli noi apar ? Cati dintre oameni mai pastreaza orele si regulile de rugaciune ?!? Exista o criza morala in toata lumea si cu totii suportam consecintele daca nu facem ceva, cat de putin. Oamenii de stiinta rusi sunt printre cei mai convingatori in experientele pe care le fac asupra psihicului, capacitatilor paranormale, etc. Sa nu uitam ca Mama Rusie are antecedente si nume ca Wolf Messing si Djuna sunt doar cateva dintr-o lunga lista de oameni recunoscuti pretutindeni. Exista cursuri, facultati, etc care ii ajuta pe oameni sa-si dezvolte capacitatile extrasenzoriale si nu numai.

Djuna

Cercetatorii rusi au studiat de-a lungul anilor si Mirul ( vezi articol Minunile Sfintelor Moaste de la Lavra Pecerska) care este des intalnit la Sfintele Moaste ale Sfintilor, aerul din preajma raclelor sau campurile de energie. Datoria stiintei nu este de a se pune contra religiei ci de a explica si cauta adevarul. Poate ca religia nu este “in pas cu vremurile” deoarece ea nu se schimba dupa cum vor unii sau altii dar pastreaza nealterate informatii, reguli, etc.

Deseori se intelege gresit rolul ei in societate insa cu siguranta lipsa ei duce la haos si distrugere atat la nivel macro cat si la nivel de individ. Ma gandeam uneori ca regulile impuse de religie sunt cumva asemanatoare cu un manual de instructiuni pe care il primim odata cu obiectele electrocasnice pe care le cumparam. Daca vom turna acid de baterie in masina de spalat cine este de vina ca nu va mai functiona ? Putem pune ulei de masline in fierul de calcat cu aburi ? De ce acolo putem pastra reguli si cand vine vorba de noi , nu ? Regulile ortodoxiei, pentru ca traim si locuim intr-o tara majoritar ortodoxa, nu sunt pentru cateva minute sau ani ci pentru toata viata.

Veti spune ca Dumnezeu este rau si pedepseste. Asa sa fie oare ? Gresit. Nu Creatorul ne doreste raul ci noi singuri. Hristos nu a venit in aceasta lume ca sa devina vedeta si nici nu ne-a indemnat sa ne cumparam bolizi de lux si sa ne petrecem noptile chercheliti prin cluburi.

Se spune ca un pacat merge pe mai multe generatii, 7 daca nu gresesc. Sa facem un scenariu impreuna cat se poate de simplu – unui om i se da un “sac de iubire”, “un bidon de sanatate”, etc si cateva reguli de urmat. I se spune ca trebuie sa fie echilibrat si sa ii ajunga 7 ani. Daca el termina totul in primul an cu ce mai ramane in restul de 6? Cine este de vina ? Cel care i-a dat sau el ca nu a stiut sa se limiteze ?

Cam asta se intampla acum peste tot in lume. Nu ne mai ajung pamanturile si le vrem pe ale vecinilor, calcam in picioare destine, suflete, granite. Razboiul nu este o solutie deoarece vom avea cu totii de suferit. Nu puteti avea o gradina superba in mijlocul unei gropi de gunoi. Mai devreme sau mai tarziu veti fi invadati de miros si sobolani.

rugaciune2

Sa revenim insa la titlul articolului – Vindecare prin Credinta.

Studii facute de specialisti in toate tarile duc catre aceeasi concluzie – rugaciunea ajuta la vindecare. Recent, o echipa de oameni de stiinta de la Institul de cercetari neuropsihiatrice din Sankt Petersburg au facut o descoperire senzationala. Ei sustin ca exista o noua stare a creierului pe langa cele cunoscute – veghe, somn, trezie – starea de rugaciune.

Procesul de adormire este o rutina dar ramâne totusi un mister, iar desi toti oamenii se întind în pat si adorm noapte de noapte, nimeni nu stie cu exactitate cum se produce aceasta trecere a creierului de la starea de veghe la cea de somn.

Chiar si neurologii nu pot întelege înca mecanismul prin care creierul trece de la starea de veghe la cea de somn inconstient în întreaga sa complexitate, însa ei sustin ca aceasta trecere se produce mai degraba treptat si nu direct, ca si când ai actiona un comutator.

Conform unui studiu realizat recent de neurologi de la Universitatea Washington din St. Louis, în timpul stadiul de “presomn” al procesului – perioada în care ne întindem în pat, stingem lumina si închidem ochii încercând sa ne detasam de problemele cotidiene – undele cerebrale trec pe activitate de tipul alfa, asociata de obicei starii de veghe tacuta.Gandul

somn

In timpul starii de rugaciune oamenii de stiinta au descoperit ca individul se cufunda intr-o stare asemanatoare cu cea din copilarie, stare de inocenta copilareasca, cand se simte protejat, fericit, etc.

Adultii sunt mereu preocupati de ziua de maine, probleme sentimentale sau materiale, etc pe cand copii trateaza cu usurinta situatiile. In timpul rugaciunii omul nu se bazeaza pe rude sau parinti ci pe Dumnezeu. In acele clipe scade nivelul de stres, bataile inimii se armonizeaza, tensiunea arteriala se echilibreaza, etc.Oamenii care se roaga sunt mai sanatosi si traiesc mai mult. Probabil ca multi vor carcoti si vor veni cu argumente cum ca x sau y se rugau mult dar au murit la varste fragede.

Putem compara astfel de cazuri cu cei care muncesc din placere, isi iubesc meseria si cei care merg la un job pentru bani sau fortati de imprejurari.

rugaciune1

Cercetatorii au luat cazul bolnavilor de cancer. Rugaciunile lor sunt lungi, sincere, rezulta mai ales din frica de moarte, sunt optimiste, depasind astfel descurajarea. Evident ca cei ce se roaga doar “de amorul artei” indiferent ca sunt bolnavi sau nu, vor primi ca rasplata un mare nimic. De ce? Simplu. Creierul are nevoie de o stare anume, de continuitate, seriozitate, dorinta, etc. Nu poate fi “aiurit” cu 3 vorbe spuse “la misto”.

Cei bolnavi, cei care se afla in situatii limita, cei disperati , etc se roaga cu o forta imensa.

Sistemul imunitar al celor ce se roaga este mai puternic. Organismul incepe sa opuna mai multa rezistenta in fata bolii (cancer si alte boli grave), si individul se vindeca. Rugaciunea eficienta este cea spusa cu sinceritate si motivata. De aceea unii au impresia ca Dumnezeu nu ii aude, plus ca depinde foarte mult si ce se cere in rugaciune.

rugaciune

Rugaciunea neintrerupta sau rugaciunea repetata cat mai des il rupe pe om de cotidian si asta se vede in reducerea sau chiar disparitia ritmului biocurentilor corticali.( Functiunea creierului se realizeaza printr-o retea densa de neuroni – aceasta activitate a creierului se masoara prin EEG (electro-encefalo-grama) – care stabilesc intensitatea biocurentilor produsi la acest nivel.)

alexis carrel

Omul are nevoie de Dumnezeu asa cum are nevoie de oxigen.” spunea Dr. Alexis Carrel.

Cunoscut pentru descoperirile sale în domeniul vaselor de sânge si al transplantului de organe, descoperiri pentru care a primit premiul Nobel, marele chirurg si biolog francez Alexis Carrel (1873-1944) a fost si un om profund religios.

“Noua, apusenilor, ratiunea ni se pare a fi mult superioara intuitiei. Preferinta noastra se îndreapta mai mult catre inteligenta decât catre sentiment. Stiinta înfloreste, în timp ce religia stagneaza. Îl urmam pe Descartes si-l parasim pe Pascal.
În acest sens, cautam îndeosebi sa ne dezvoltam inteligenta. Cât despre activitatile spirituale, morale, etice, acestea sunt neglijate aproape complet. Slabirea acestor activitati fundamentale face din omul modern o fiinta oarba din punct de vedere spiritual. Aceasta infirmitate nu-i permite sa fie un bun element constitutiv al societatii. Putem atribui prabusirea civilizatiei noastre slabei calitati a individului. De fapt, domeniul spiritual se arata tot atât de necesar reusitei vietii ca si cel intelectual si cel material.
Este deci necesar sa ne stimulam activitatile intelectuale, care confera puterea personalitatii noastre. Cel mai ignorat dintre ele este simtul spiritual. Simtul religios se exprima mai cu seama prin rugaciune. Rugaciunea este în mod evident un fenomen spiritual. Ori, lumea spirituala nu poate fi investigata prin mijloace stiintifice. Cum sa dobândim deci o întelegere reala a rugaciunii? Stiinta cuprinde, din fericire, totalitatea lumii materiale. Aceasta poate, prin intermediul psihologiei, sa fie extinsa pâna la manifestarile spirituale. Vom învata deci în ce consta fenomenul rugaciunii, tehnica practicarii acesteia si efectele ei, prin observarea sistematica a omului care se roaga
.

Pentru a ne ruga trebuie doar sa facem efortul de a tinde catre Dumnezeu. Acest efort trebuie sa fie afectiv, nu intelectual. De exemplu, o meditatie asupra maretiei lui Dumnezeu este o rugaciune numai daca ea este în acelasi timp o expresie a dragostei si a credintei. Astfel, rugaciunea facuta dupa metoda Sfântului La Salle pleaca de la o consideratie intelectuala pentru a deveni, de îndata, afectiva. Fie rugaciunea scurta sau lunga, rostita sau numai gândita, ea trebuie sa fie asemenea conversatiei unui copil cu tatal sau. „Ne prezentam asa cum suntem”, spunea într-o zi o Sora a Milei, care de treizeci de ani îsi pusese viata în slujba saracilor. De fapt ne rugam în acelasi fel în care iubim, adica cu toata fiinta noastra….” Dr. Alexis Carrel, Rugaciunea – Consideratii medicale si stiintifice

rugaciune Hristos

Cu cat o persoana se roaga mai mult si mai des, tinde catre rugaciunea neintrerupta ( Cele 5 trepte ale Rugaciunii Inimii ), cu atat pragul la durere este mai puternic. Istoria ne povesteste despre martiri care au suportat chinuri ingrozitoare si le-au facut fata prin rugaciune si credinta.

Ambrozie Optina

Staretul Ambrozie de la Optina a reusit sa traiasca pana la 79 de ani desi era chinuit de boli grave si avea puterea sa ridice moralul si sa dea speranta celor ce il cautau. Sfintii nu au cunoscut vreodata stresul sau imposibilitatea de a face o anumita activitate pentru ca nu se pricepeau.

Sfintii nu prea au cunoscut în general refuzul, decât în situatii care erau nerecomandate pentru întretinerea vietii lor duhovnicesti. Staretul Ambrozie avea o obste imensa în subordine si discuta zilnic cel putin opt ore cu persoanele care îl cautau. Trimitea între 30 si 40 de raspunsuri la scrisorile primite în fiecare zi, straduindu-se sa cuprinda tot ce îi era necesar acelei persoane din punct de vedere duhovnicesc în doar câteva propozitii. Discernamântul sau duhovnicesc, setea de sadire a dragostei în sufletele credinciosilor, dar mai ales harul lui Dumnezeu au facut ca aceasta munca deosebit de grea sa fie dusa la bun sfârsit. Treizeci de ani a avut acest ritm. Un ritm infernal, pe care nici un om prin puteri proprii nu ar putea sa îl poarte, chiar daca ar avea toate facilitatile la dispozitie. Slujbele, scrisorile, discutiile, problemele inerente unei obsti numeroase erau suficiente pentru a-l determina sa renunte.” mai mult

Nikita schimonah la manastirea Valaam a suferit si el de dureri puternice in ultimii ani ai vietii. Ca sa poata indura suferintele a renuntat la pastile si alte calmante si numai rugaciunile i-au alinat durerile.

Oamenii de stiinta de la Universitatea Cambridge au studiat acest fenomen incercand sa priceapa mecanismul prin care rugaciunea se poate substitui medicamentelor calmante. Au sutiat credinciosi si atei carora li s-a atasat la exteriorul palmei electrozi. Celor credinciosi li s-a aratat o Icoana cu Mantuitorul Iisus Hristos iar ateilor o lucrare a lui Paul Gauguin. Toti au primit cate 20 de descarcari electrice controlate insa cei ce au privir imaginea Mantuitorului nu s-au speriat, s-au simtit in siguranta, erau convinsi ca nu li se poate intampla nimic rau. Rezultatul senzorilor de monitorizare a indicat ca acesti oameni au simtit cu 15% mai putina durere decat ateii.

creier

Dispozitivul pentru scanarea creierului a aratat ca la oamenii religiosi s-au mutat din zona asociata cu durerea in partea stanga a creierului prin modularea activitatii neuronale. Pur si simplu si-au suprimat durerea sau au redus-o.

La atei nu a functionat insa acest mecanism. Experimente similare au fost efectuate si in Toronto unde s-a observat aceeasi diferenta intre atei si oamenii religiosi. Cercetatorii au descoperit ca cei ce se roaga staruitor nu simt incertitudini si nu au tulburari nervoase.

 

 

Cum poate rugaciunea sa schimbe creierul ? Cum poate un credincios sa primeasca alte functii ale creierului ? Se pare ca in rugaciuni exista o anumita compozitie spectrala, amplitudine si combinatii ale acestora. Exista spitale unde se testeaza rugaciunea colectiva ca un viitor remediu impotriva durerii. In acest fel nu vor mai exista pastile pentru durere.

rugaciune5

Un alt experiment a fost facut de medici pe un grup de 10 participanti. Subiectii nu stiau sa mediteze si au fost invatati sa se concentreze si sa isi controleze respiratia. Medicii au folosit rezonanta magnetica pentru a vedea ce se intampla in creierul voluntarilor. Dupa aproximativ o ora zona de creier responsabila cu durerea s-a micsorat cu 40%. In acelasi timp au descoperit ca morfina scade activitatea cerebrala in acea zona doar cu 25%.

Vindecarea miraculoasa ii fascineaza pe specialisti care incearca sa descopere cauzele. Un lucru important este vindecarea cu ajutorul sau in preajma obiectelor de cult – icoane, cruciulite, locuri sfinte, etc.

Vindecarea nu este doar voia lui Dumnezeu spun expertii ci si urmarea unui mecanism inaccesibil la prima vedere. Oamenii nu au invatat procesul de realizare si declansare a fenomenului si procesul de vindecare miraculoasa este inca necunoscut.

rugaciune4

Vindecarea miraculoasa este in opinia credinciosilor un dar divin. Potrivit cercetatorilor o proprietate a psihicului umann este sugestibilitatea. Oamenii care au credinta pot fi sugestionati in timp ce altii nu. Pe parcursul existentei sale Biserica Ortodoxa a folosit un intreg arsenal de tehnici ca sa poata avea efect foarte puternic asupra omului si a subconstientului lui. Expunerea se face prin auditiv, tactil, olfactiv, etc. Ritualurile religioase, icoanele, locurile sfinte, etc lucreaza asupra psihicului uman si il sugestioneaza. Chiar si ateii recunosc ca exista cazuri de vindecari miraculoase. Oamenii sunt diferiti, fiecare persoana se bazeaza in viata pe experienta personala si observatii proprii sau pe descoperirile celor din jur. Minunile se intampla inca mai ales la cei ce nu se indoiesc de ele. Cu cat exista mai mult scepticism cu atat sansele de vindecare miraculoasa scad.

Observ cu stupoare cata prostie si rautate exista in jurul nostru. Nu exista site , blog, ziar, etc care sa nu te avertizeze ca din orice poti face cancer. Randuri scrise aiurea de uniicare au nevoie sa umple pagini pentru un amarat de salariu. Habar nu au cat rau fac in acest fel, cat de mult sugestioneaza oamenii in sens negativ si cum se pot intoarce astfel de informatii superficiale impotriva lor. Creierul este o masinarie infernala in sens pozitiv, este extrem de complex si complicat si interactioneaza permanent cu sentimentele, mediul inconjurator, experienta de viata, etc.

rugaciune7

„Crezi in Fiul lui Dumnezeu?” (In. 9,35-38) si „Crezi ca pot face aceasta?” (Mt. 9, 28).

„Daca veti cere ceva in Numele Meu, Eu o voi face” (In. 14, 13) si: „Si orice veti cere de la Tatal in Numele Meu, El va va da” (In. 15, 16).

De noi depinde ce vrem, pe cine credem si incotro ne indreptam.

Sa ne reamintim in final cuvintele Mantuitorului Hristos „Credinta ta te-a mantuit”

© http://portal.tfm.ro/

Materialul nu poate fi preluat fara acordul nostru.

creier

2 comments on “Vindecarea prin Credinta

  1. Vindecarile de care vorbiți sunt rezultatul autosugestiei, ce-i așa de greu de priceput ? Credinta religioasă denota ignoranta, bigotism si mentalitate de sclav.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.