Cariile apar atunci când bacteriile sau infectiile împiedica procesul natural de refacere a dintelui. Daca acesti factori ce afecteaza dintele nu sunt înlaturati sau tinuti sub control, atunci tesutul este afectat continuu. Daca ei continua sa erodeze smaltul dentar si sa patrunda în interiorul dintelui, atunci poat distruge pulpa. Ajuns în acest stadiu, pacientul este supus fie unei interventii de înlaturare a nervului si a pulpei, fie este necesara înlaturarea întregului dinte. Pulpa este necesara pentru detectarea senzatiilor precum caldura, frigul si presiunea. De asemenea, ea contine celule stem (acele celule primordiale ale organismului, asa-numite pluripotente, care au capacitatea de a se transforma în diverse tipuri de celule), care pot regenera tesutul dentar.
Acum, oamenii de stiinta din Korea de Sud, Japonia, Statele Unite si Marea Britanie au încercat sa determine celulele stem sa regenereze pulpa dentara. Procesul de afla înca în stadiu initial, dar are succes. Desi cele mai multe experimente promitatoare au fost realizate pe animale, au existat si câteva care au dat rezultate în rândul oamenilor.
Procedura prin care se înlatura nervul si pulpa presupune ca dupa curatarea tesutului afectat, interiorul dintelui sa fie dezinfectat si sigilat tocmai pentru a preveni alte infectii. Cu toate acestea, sigilarea nu ne fereste mereu de infectii. În plus, chiar daca dintele ramâne în gura, el este mort, motiv pentru care multe functii ale sale nu mai pot fi îndeplinite asa cum ar trebui. Mai mult, fara nerv, detectarea infectiilor si a cariilor nu se mai poate identifica. descopera