Dupa eruptia vulcanului Ontake temerile vulcanologilor se indreapta acum catre unul dintre cei mai faimosi vulcani ai lumii, muntele Fuji din Japonia.
Fuji apare intre primii vulcanii ai lumii ca periculozitate. In luna iulie o echipa mixta de cercetatori japonezi si francezi a publicat un raport ce avertizeaza asupra presiunii foarte mari acumulate in camera magmatica a vulcanului.
Cutremurul produs in anul 2011 in Tohoku i-a ajutat pe specialisti sa observe undele seismice si sa faca noi calcule privind zona de presiune a vulcanului.
Aflat la granita dintre prefecturile Shizuoka si Yamanashi, Fuji este inconjurat de o zona deluroasa si iese in evidenta prin inaltime (3.776 m), fiind muntele cel mai inalt din Japonia, dar si prin frumoasa lui forma conica, simetrica. Din orice unghi ar fi privit, muntele Fuji ofera o infatisare aproape neschimbata.
Ultima eruptie a vulcanului Fuji a avut loc in decembrie 1707 si a durat pana in ianuarie 1708, cenusa si fumul ajungand pana la Tokio (numit Edo la aceea vreme).
Vulcanul Fuji, avand un crater secundar cu un diametru de 600 metri si continand trei focare: Komitake, Ko-Fuji si Shin-Fuji, se gaseste situat pe linia de fractura cunoscuta sub denumirea de Cercul de foc al Pacificului , la limita dintre trei placi tectonice: placa euro-asiatica, placa Ohotsk si placa Filipinelor.
Vulcanologii indica faptul ca ultima data cand Fuji a explodat in 1707, a fost dupa 49 de zile dupa ce un cutremur puternic s-a produs la Hawayo. Eruptia a fost atat de intensa incat a schimbat conturul de partea de sus a vulcanului si raul de lava si cenusa rosie, fierbinte, curgea de pe muntele Fuji spre orasele din jur. Conform datelor istorice orasul Tokyo a fost complet acoperit cu cenusa. Potrivit expertilor japonezi, acum presiunea din camera magmatica este acum mai mare decat in 1707.
Daca temerile vulcanologilor se voradeveri si cel mai inalt vulcan japonez va reveni la viata va produce emisii de lava si cenusa similare ca putere cu eruptia anterioara iar consecintele vor fi catastrofale.
Aproximativ 750 de mii de oameni vor fi nevoiti sa isi paraseasca locuintele. Circulatia intre Tokyo, Nagoya, Osaka si vestul Japoniei va fi perturbata din cauza scurgerilor piroclastice, ceea ce va face autostrazile de netrecut si va ingropa in cenusa liniile de cale ferata. Tokyo va fi din nou acoperit cu un strat de cenusa, care poate deteriora cladirile din cauza greutatii acumulate, infrastructura va fi distrusa de lava, etc.
<
p align=”center”>