Mii de turisti aleg ca destinatie de vacanta o insula greceasca situata in Arhipelagul Cicladelor din Marea Egee – Santorini. Case albe sau pastel, vegetatie exotica, biserici cu turle de un albastru cobalt, magarusi ce se poticnesc pe stradutele inguste, taverne cu muzica greceasca, magazine pline de suveniruri si o panorama fascinanta risca sa ajunga istorie.
Aproape ca nu exista pliant care sa te invite in Grecia, fara cateva imagini din Santorini. Cu toate acestea nu toti vizitatorii insulei stiu trecutul zbuciumat al zonei si forta unui monstru ce sta ascuns sub luciul apei – vulcanul Santorini.
Peisajul incredibil din insula Santorini atrage insa mii de turisti in fiecare an pentru a-si petrece vacanta, luna de miere sau pentru nunta, in hoteluri de lux uimitoare. Zilnic in zona vulcanului se fac excursii pentru turistii dornici de aventura. Insula Santorini are o suprafata de 96 de kmp si un tarm lung de 69 de km.
Oamenii de stiinta ca eruptia vulcanului Santorini a fost de aproape patru ori mai mare decat eruptia lui Krakatoa(Indonezia) din 1883.
In continuare au avut loc opt eruptii vulcanice in anii 46/47, 726, 1570-1573, 1707-1711, 1866-1870, 1925-1928, 1938-1941, 1950 fiind cea mai recenta eruptie.
Vulcanul a fost relativ calm de la ultima sa eruptie din 1950. Un studiu recent efectuat in insula Santorini, din Grecia, arata o posibila eruptie vulcanica în viitorul apropiat, caldera Santorini s-a trezit din nou si sub insula se afla “balon de magma” gigant care a dus la o serie de cutremure mici si a facut ca insula sa se ridice cu 14 cm din ianuarie 2011 pana in aprilie 2012. In camera magmatica a vulcanului s-au acumulat intre 10 si 20 milioane cm cubi de lava(pana la 15 ori dimensiunea Stadionului Olimpic din Londra).
Conform datelor oferite de satelitul ESA Envisat, s-a descoperit ca Santorini se afla in crestere, deplasandu-se spre exterior, cu precadere in jurul unui punct situat la nord de insulitele Nea Kameni. Oamenii de stiinta concluzioneaza ca schimbarile petrecute nu ofera inca motive de ingrijorare dar monitorizeaza vulcanul chiar daca o eruptie majora fiind putin probabil sa se petreaca curand.