Site icon Tfm Portal – Stiri, Articole, Felicitari

Zilele Orasului Hateg – August 2010 – Galerie Foto 1

Orasul Hateg a sarbatorit in zilele de 27, 28 si 29 august festivalul “Hategana”.

Mici, bere, virsli, ansambluri folclorice, artizani in lemn si ceramica, costume traditionale, dansatori,etc cu totii si-au dat intalnire la marea sarbatoare a orasului.

Startul evenimentului a fost dat de primarul orasului Hateg, Nicolae Timis.

Prima mentiune a Tarii Hategului (Terra Harszoc) apare în Diploma Ioanitilor din anul 1247. În 1276 aflam de un nobil hategan, numit Comes de Haczak.

Un alt nobil, Nicolaus de Hatzak, este atestat la 1317. Alte atestari: Hatzag (1349), villa Hatzak (1360), civitas Hachzak (1366), Hathzak (1380).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hategul, centrul “tarii” in aceasta tara, e orasul ce merita a fi cunoscut cu tot ce are mai vechi si mai nou, mai statornic si mai trecator.(Monografia orasului Hateg – Vasile Tanasescu).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tara Hategului este nucleul de etnogeneza a poporului roman, este izvorul istoriei romanesti, locul unde, cum spunea Nicolae Iorga, s-a hotarat acum doua mii de ani, care e limba pe care o vom vorbi, care e sufletul care ne va salasui in trupul nostru tracic, care vor fi prieteniile si dusmaniile noastre fata de multele neamuri ale lumii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Timp de trei zile, locuitorii Hategului au petrecut cu mic cu mare la manifestarile organizate de administratia locala cu ocazia Zilelor Orasului. Mai multe firme si vânzatori ambulanti si-au instalat înca de vineri dimineata corturile si tarabele, îmbiindu-i pe locuitori cu bere, sucuri, pufuleti sau alte produse alimentare. N-au lipsit nici micii si virsli, produsele care, peste tot, în zile de sarbatoare se bucura de o mare cautare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De vineri, 27 august, pâna duminica, 30 august, în centrul orasului, a fost plin de lume, multi venind chiar din comunele aflate în apropierea orasului de la poalele Retezatului, pentru a se distra la o noua editie a Festivalului Cultural Artistic „Hategana”, asa cum au denumit edilii toate evenimentele care au loc, anual, cu prilejul acestei sarbatori.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hategul se afla la poalele Muntilor Retezat, la o distanta de 40 km de resedinta judetului Hunedoara, Deva, la 26 km fata de orasul Hunedoara, la 50 km de municipiul Petrosani si la 70 de km de Caransebes.

Zilele Hategului 2 – Costume populare – Galerie Foto

Exit mobile version