Catina alba este considerata în prezent unul dintre cele mai valoroase fructe. Din vremuri foarte îndepartate, acestea au fost utilizate în medicina populara, mai întâi în Altai si Siberia de Sud, unde poarta denumirea de “ananasul siberian” si unde este mult utilizata într-o gama larga de boli.
Multiplele actiuni terapeutice ale catinei au stimulat multe colective de cercetare pentru a stabili compozitia biochimica a fructelor, precum si a altor organe ale plantei, care s-au dovedit cu roluri esentiale în reglarea metabolismului uman si în vindecarea multor maladii.
Fructele au un continut foarte ridicat de polivitamine naturale. Astfel, catina alba contine cantitati mari atât de vitamine hidrosolubile (C, complexul B, H, P, PP), cât si de vitamine liposolubile (A, E, D, K, F).
Între vitaminele hidrosolubile, cea mai importanta este vitamina C, aflata în cantitati foarte mari, întrecând toate speciile de fructe indigene, de peste zece ori mai mult decât în coacazele negre si decât în citrice. În zonele montane si submontane, continutul vitaminei C din fructele de catina depaseste 1.500 mg/ 100 g fructe, fiind mai mare decât în macese.
Printre efectele terapeutice ale vitaminei C sunt demne de mentionat stimularea sistemului imunitar si cresterea rezistentei organismului fata de bolile infecto-contagioase. În plus, participa la activitatea multor sisteme enzimatice, cu rol important în reglarea respiratiei celulare si în regenerarea tesuturilor. sursa