Site icon Tfm Portal – Stiri, Articole, Felicitari

Cetatea dacica de la Piatra Rosie – Megaliti sau iluzie optica ? Galerie Foto – Video

Cetatea se afla situata pe un deal cu inaltimea de 831 m, si avea rolul de a apara capitala statului dac, dinspre valea Streiului. Langa de cetate s-au descoperit urmele a doua sanctuare, de tipul celor de la Costesti. Pe platoul denumit Piatra Rosie, situat la 832 m altitudine, a fost ridicata o cetate dacica, ce a functionat între secolul I a. Chr. si secolul I p. Chr.

In imagini se pot observa diverse figuri dar una este mai proeminenta – un cap de om batran ce pare a purta o cusma, cu o barba lunga si ochii lui parca scruteaza zarea.

 

Printre stanci isi fac loc viperele si corbii, iar in padure se pot observa copaci batrani si contorsionati. Sa fie doar o iluzie opticasau pe zidurile exterioare ale cetatii Piatra Rosie au fost sculpturi megalitice ?

In fotografii pot fi observate si 2 fomatiuni ce ne duc cu gandul la coiful dacic din tezaur.

 

 

Cetatea, ridicata din piatra, de forma patrulatera, cu laturile de 102x45m, are patru turnuri, dispuse pe colturi, iar al cincilea pe mijlocul laturii rasaritene. In interiorul incintei se afla o constructie de lemn ale carei baze de piatra s-au pastrat in întregime.
A fost denumita “Piatra Rosie” pentru ca în timp ce zidurile altor cetati dacice au fost facute din calcar alb, cele de aici au fost ridicate din piatra rosie.

Cetatea a fost prevazuta cu doua incinte fortificate ridicate în etape diferite. Cea mai veche, are un plan patrulater, cu turnuri interioare la colturi si un turn pe mijlocul laturii estice, cu rol de poarta de intrare, prin care trecea un drum lat pavat cu lespezi de piatra. Zidurile au fost construite din piatra de talie (murus Dacicus).

Arheologii au mai descoperit si o cisterna sapata in stanca pentru captarea apei si urmele unui sanctuar.

A doua incinta era formata din ziduri de piatra si pamant consolidate cu palisada. Interiorul acesteia a inglobat mai multe terase amenajate pentru locuire.
Cetatea a fost distrusa in timpul celui de-al II-lea razboi daco-roman. Cetatea dacica Piatra Rosie Luncani este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Apuseni, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Cetatea Piatra Rosie de Tfmvideo

Exit mobile version