Biserica Colt – Galerie Foto

Manastirea ColtBiserica Colt este situata in satul Suseni al comunei “Raul de Mori” din judetul Hunedoara.

Biserica functioneaza ca schit cu obste de calugari si poarta hramul “Duminica Tuturor Sfintilor”.

Tot aici se gaseste si Cetatea Colt, aflata astazi intr-o totala stare de ruina.

Credinciosii care folosesc ca mijloc de transport trenul coboara in Gara Subcetate, de pe linia ferata Bucuresti – Petrosani – Deva, si de aici cu autobuzul la Hateg. Autobuzul asteapta, la fiecare tren, in spatele garii.

Din Hateg se pot folosi autobuzele care transporta muncitori ai Trustului de Constructii Hidrotehnice pana la Brazi. Din Brazi, se merge spre Biserica Colt, prin Raul de Mori – Suseni, o distanta de cam cinci kilometri.

Colt1Colt2

 

 

 

 

 

 Centrul unei asezari monahale pastreaza pe una dintre pereti o veche fresca, se afla localizata in comuna Raul de Mori, langa cetatea cu acelasi nume Colt, unde se pastreaza o bucata de istorie straveche de mi de ani.
Cetatea a fost construita de cnezii din Familia Candea la inceputul secolului al XIV-lea .

ColtColt3

 

 

 

 

 

 Cetatea de Colt se gaseste in Judetul Hunedoara, in localitatea Rau de Mori. Ea este asezata pe un pinten stincos din Muntii Retezat, strajuind intrarea pe Valea Rausor. De plan neregulat , adaptat formelor de relief , prevazuta cu un donjon patrulater masiv, este cea mai puternica cetate cneziala din Transilvania. La piciorul cetatii, pe maulul raului se recunoaste locul unei curti – resturi arheologice medievale cu urme de zidarii.
Manastirea Colt2Manastirea Colt1

 

 

 

 

 

 

 

 

 Mergand mai departe, inspre Rausor (unde se afla si o partie de ski), una dintre portile de intrare in Parcul National Retezat, se afla ruinele cetatii Colt, si biserica cu acelasi nume. Cetatea, cocotata in varful unei stanci ce strajuieste drumul si biserica de piatra l-au inspirat pe Jules Verne sa scrie romanul “Castelul din Carpati”.

Colt5Colt scari

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Cativa sihastri s-au asezat aici in a doua jumatate a secolului al XV-lea si au intemeiat o mica pustniceasca, cunoscuta sub numele Raul de Mori. Mica asezare sihastra tinea aceeasi randuiala de viata duhovniceasca ca la manastirea Prislop, sub a carei influenta se afla. In prima jumatate a secolului al XVII-lea calvinii i-au izgonit pe calugari din manastire.

colt roses

colt flower

 

 

 

 

 

 Biserica fiind construita la 60 m inaltime fata de drumul de circulatie pietruit, s-a construit o scara de beton.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.