Asteroidul care a ucis dinozaurii a fost extrem de ciudat

Caderea asteroidului din peninsula Yucatan care a dus la sfarsitul dinozaurilor a avut un efect ciudat asupra vietii marine si florei locale, primele care au suferit in urma impactului.

Au fost gasite urme de viata in fundul craterului la doar cativa ani dupa impact, ceea ce a fost o mare surpriza pentru specialisti.

dinozauri2

O astfel de descoperire arata ca efectele unui astfel de cataclism precum si modul in care natura se reface este imposibil de prevazut.

La sfaristul Cretacicului un asteroid de 10 km a lovit zona peninsulei Yucatan, in sudul Mexicului de astazi unde a format o “palnie” adanca de 20 de km care a fost ulterior inundata de ocean.

dinozauri asteroid

Impactul a generat un tsunami puternic si nori de praf care acopera Pamantul de cateva decenii, precum si eruptii vulcanice masive in India. Caderea asteroidului a fost aproximativ egala cu explozia a sute de mii de bombe atomice cu o capacitate totala de 240 milioane de megatone de TNT.

dinozauri

Specialistii cred ca animalele mai grele de 25 de kg au murit atunci. Marea surpriza a cercetatorilor au fost coji de plancton si alte urme de viata gasite nu doar la suprafata craterului ci si la baza lui. Calculele arata ca fitoplanctonul s-a intors imediat in zona iar intreaga fauna si flora s-a recuperat in decurs de 30.000 de ani.

O astfel de restaurare fulger sugereaza ca nu toate marile si oceanele lumii au devenit nelocuibile.Aparent Atlanticul si zona araibe au ramas fara viata din cauza ruperii lantului de hranire si nu pentru ca apa era toxica sau prea acida.

dinozauri3

One comment on “Asteroidul care a ucis dinozaurii a fost extrem de ciudat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.