Site icon Tfm Portal – Stiri, Articole, Felicitari

Cum au „militarizat“ maicutele manastirea parintelui Arsenie Boca: „Nu aveti voie sa atingeti crucea cu mâinile, cu florile sau cu alte obiecte“

Duminica, aproape 10.000 de pelerini au ajuns la Manastirea Prislop, unde se afla locul de veci al parintelui Arsenie Boca. A fost zi de sarbatoare pentru asezarea monahala din Tara Hategului si pentru credinciosii care au vizitat-o.

Pe 13 septembrie aici a fost sarbatorit Sfântul Ioan de la Prislop, calugarul care a vietuit într-o grota din apropierea bisericii medievale si a murit împuscat în timp ce sapa fereastra grotei sale din pestera. Ioan de la Prislop este comemorat în fiecare an, cu o zi mai devreme de hramul manastirii, astfel ca în aceasta perioada este de asteptat ca numarul pelerinilor sa creasca simtitor. Oamenii vin la Prislop cu gândul la parintele Arsenie Boca, mult mai cunoscut decât monahul Ioan, care a trait aici în urma cu patru secole.

Pentru disciplinarea multimilor, maicutele de la Prislop au luat masuri stricte. Placutele care cuprind indicatii despre ce au voie si ce le este interzis sa faca pelerinilor au fost asezate la fiecare pas, în curtea manastirii, dar si în afara acesteia. La intrarea în lacasul de cult, vizitatorii sunt întâmpinati cu urmatorul mesaj, marcat pe un panou, în fata portii:„Daca aveti evlavie fata de parintele nostru Arsenie, va rugam pastrati linistea, curatenia si tinuta decenta în mansatire”. Alte indicatoare de pe poarta atentioneaza ca femeilor le este interzis sa intre în manastire îmbracate cu pantaloni si blugi sau cu fuste mai scurte de genunchi, iar barbatilor în pantaloni scurti.

„Fotografiatul, fumatul si filmatul sunt interzise”, este scris pe un alt panou, în timp ce pelerinii care intentioneaza sa arunce bani în pârâul care traverseaza manastirea sunt sfatuiti sa tina cont de urmatorul mesaj: „Nu aruncati banii pe pârâu. Darurile se primesc la biserica”. Alte câteva zeci de tablite cu avertizari însotesc drumul oamenilor de la intrarea în manastire pâna la mormântul parintelui Arsenie Boca, iar indicatoarele se înmultesc pe masura ce credinciosii se apropie de locul de veci. Pe ultima suta de metri spre cimitir, poteca este flancata, pe ambele parti, de gardurile de fier ale Jandarmeriei Române. Este nevoie de aceste masuri de ordine din cauza numarului mare al pelerinilor si a înghesuielii create la mormânt.

adevarul

Exit mobile version