Arsenie Boca – Manastirea Prislop – Ioan de la Prislop – Galerie Foto Video

 ArsenieBoca 

” Galerie Foto – Video “

Arsenie Boca, dupa numele de mirean Zian Boca, a fost un ieromonah, teolog si artist român.

S-a nascut la 29 septembrie 1910 la Vata de Sus, în judetul Hunedoara.

“Subsemnatul m-am nascut în 1910, septembrie 29, în Vata de Sus, jud. Hunedoara. Scoala primara si liceul în oraselul Brad, acelasi judet. De pe atunci mi se remarca o anumita înclinatie spre singuratate si spre probleme de religie, chiar peste puterile mele de atunci. Asa spre pilda am o carte a lui Immanuel Kant: „Religia în limitele ratiunii” iscalita: „Boca Zian cl. IV. lic.”

La intrarea în cursul superior de liceu am ramas orfan de tata, care era cizmar de meserie si foarte bun pedagog cu fiul sau. Stiu pâna astazi ca m-a batut odata pentru ca sa nu mai pierd timpul – ceea ce i-am fagaduit cu lacrimi si n-am uitat pâna acum, si de multe ori mi-a folosit în viata.

Trimite felicitari cu mesajele parintelui Arsenie Boca

Oameni si flori – Manastirea Prislop, Arsenie Boca by Tfmvideo

În cursul liceului mi-au placut foarte mult: matematicile, fizica, religia, desenul si muzica. Terminând liceul si luând bacalaureatul la prima prezentare, înclinam spre stiintele pozitive, dar daca aveam avere sau garantau tutorii pentru mine intram la aviatie la Cotroceni – ceea ce n-a fost, împiedicându-ma saracia. Drept aceea a biruit înclinatia contemplativa, sau speculativa si în 1929 m-am înscris la Academia Teologica din Sibiu.”

Sursa

catre mormantul lui Arsenie Boca

Mormântul parintelui Arsenie de la manastirea Prislop constituie azi unul din importantele locuri de pelerinaj din tara, unii considerându-l sfânt.

lumanari mormant Arsenie Bocaflori mormant Arsenie Boca

Desi se pare ca ultima dorinta a Parintelui Arsenie a fost ca opera sa sa nu fie publicata, totusi dupa caderea comunismului mai multe din scrierile sale care au circulat în manuscris (si adesea în mai multe forme) au fost publicate.

mormantul lui Arsenie Boca2mormantul lui Arsenie Boca

În ultima parte a vietii avea sa se lege mult de doua locuri: Draganescu – unde a pictat biserica timp de 15 ani, începând din 1968 – si Sinaia, unde, din 1969, si-a avut chilia si atelierul de pictura, unde obisnuia sa se retraga tot mai des, si unde a si închis ochii, la 28 noiembrie 1989, în vîrsta de 79 de ani. A fost înmormântat, dupa dorinta proprie, la manastirea Prislop, la 4 decembrie 1989.

Mormantul parintelui Arsenie de la manastirea Prislop constituie si azi un loc de pelerinaj pentru sute de crestini din tara care l-au cunoscut si in constiinta carora parintele a ramas ca un om cu viata sfanta.

Trimite felicitari cu mesajele parintelui Arsenie Boca

Manastirea Prislop

Aceasta sihastrie de la poala Muntilor Parang si Prislop este numarata printre cele mai vechi si mai renumite asezari monahale din Transilvania. Primii sihastri s-au stabilit in padurile Silvasului pe la sfarsitul secolului XIII si inceputul secolului XIV. Ei veneau, fie de la Manastirea Ramet din Muntii Apuseni, unde era o vestita traditie de viata eremita, fie de la Manastirea Hodos-Bodrog de pe Valea Muresului, amandoua existente in secolul XIII.

Sursa

curte manastire Prislop2

curte manastire Prislop

Situata la 13 km de Hateg, intr-un cadru natural deosebit, manastirea Prislop ( cunoscuta si sub numele de

Zona Hateg Harta

“Silvas”, dupa satul Silvasu de Sus ), este mentionata pentru prima data in documente in anul 1360.

La 200 de metri de actuala biserica se afla locul numit “La Manastirea Batrana”, dovada existentei unei manastiri mai vechi, din lemn.

Inceputurile manastirii nu se cunosc.

Fiind amplasata pe pamanturi care tinusera de nobilii romani din Ciula, se poate presupune ca ei au fost ctitorii laici ai locasului.

Biserica actuala a Manastirii Prislop dateaza de la sfarsitul secolului al XIV-lea si a fost construita din piatra, in plan triconic, cu turla pe naos, arhitectura specifica bisericilor din Tara Romaneasca.

Istoriografia manastirii arata ca Sfantul Nicodim de la Manastirea Tismana a copiat la Prislop, intre anii 1404-1405, “Tetravanghelul slavon” aflat azi la Muzeul de Arta.

La data de 25 noiembrie 1948, Mitropolitul Ardealului, Nicolae Balan (1920-1955), il aduce aici pe Ieromonahul Arsenie Boca, de la Manastirea Sambata de Sus, iar in 1950 au fost aduse si maicile.

Intrare manastirea Prislop

manastirea Prislop2

Ieromonahul Arsenie Boca a ramas in manastire pana in 1989, an in care a si trecut la Domnul. El a sculptat personal catapeteasma si executat mai multe lucrari de renovare a bisericii si a celorlalte cladiri, fapt pentru care este considerat astazi ca cel deal treilea ctitor al manastirii. Mormantul sau se afla in cimitirul Manastirii Prislop.
manastirea Prislop1manastirea Prislop

În prezent, Prislopul este manastire de calugarite iar biserica, destul de recent restaurata este asemanatoare celor din Tara Româneasca. Are o singura turla si un plan triconic, fiind alcatuita din pronaos, naos si altar. Constructia din piatra pastreaza fragmente din pictura realizata în 1759, biserica fiind astfel nu numai un loc de pioasa reculegere, ci si o farâma din trecutul nostru, ca mai toate asezamintele de acest fel din tara.
Sursa

Trimite felicitari cu mesajele parintelui Arsenie Boca

manastirea Prislop3

morminte Prislop

Ioan de la Prislop

“Sfantul” Ioan de la Prislop a fost, este si va fi – pentru credinciosii din partile Hategului si Hunedoarei – o pilda vie de sfintenie, iar “chilia” sau “casa” lui ramane mereu un loc de pelerinaj si de reculegere sufleteasca pentru toti cei ce cauta cuvant de mangaiere si de intarire in locurile de mare frumusete naturala ale Prislopului, in care au trait atatia cuviosi calugari cu viata aleasa si bineplacuta lui Dumnezeu.

Acestea au fost motivele pentru care a fost “canonizat” oficial prin hotarare sinodala din 20 iunie 1992. Pomenirea lui se va face in ziua de 13 septembrie, el fiind inscris in sinaxar si in calendarele noastre bisericesti.
Sursa

drumul spre grota

grota Ioan de la Prislop2

Nu stim însa cu siguranta când a trait Cuviosul Ioan de la Prislop. Presupunem ca în sec. al XV-lea sau în prima jumatate a celui urmator. În orice caz, el nu trebuie confundat cu egumenul Ioan care a cârmuit mânastirea în a doua jumatate a sec. al XVI-lea, iar în 1585 a fost ales mitropolit al Transilvaniei, cu scaunul la Alba Iulia, pastorind pâna catre anul 1605, tocmai în zilele de mare însufletire româneasca, prilejuite de realizarea primei uniri statale a românilor de pretutindeni, de catre Mihai Viteazul.

Sursa

grota Ioan de la Prislop

Sfântul Ioan de la Prislop a fost canonizat la 20-21 iunie, 1992, si se praznuieste la 13 septembrie.

Vezi si

Parintele Arsenie Boca – 100 de ani de la nastere

Manastirea Prislop – Arsenie Boca – Crucea din padure – Galerie foto 2

Pelerinaj la manastirea Prislop 2010, la mormantul parintelui Arsenie Boca – Galerie Foto

Manastirea Prislop Arsenie Boca Cruce Harta Gradina 2010

Mai multe pe Forum

O minune infaptuita la mormantul parintelui Arsenie Boca

Manastirea Prislop, Arsenie Boca, Ioan de la… by Tfmvideo

23 comments on “Arsenie Boca – Manastirea Prislop – Ioan de la Prislop – Galerie Foto Video

 1. refacem pelerinajul in Transilvania de care se vorbeste mai sus! Traseul mai in detaliu il puteti gasi aici: http://paginadefolos.blogspot.com/2010/07/pelerinaj-in-transilvania-28-29-august.html

  In mare mergem la Alba Iulia, Aiud la moastele detinutilor politici de aici, la M-rea Ramet unde ne vom caza apoi la M-rea Prislop la mormantul parintelui Arsenie Boca unde vom si participa la Sf. Liturghie

  Va asteptam!

  Contact: io_konstant@yahoo.com
  Imi puteti da un add pe mess si pt alte pelerinaje

  Constantin Iordachescu

 2. am dori sa venim un grup de 20 persoane manastire in data de 25-26 septembrie. am putea sa ne cazam pentru o noapte la manastire? sau daca stiti cumva daca am avea loc de cazare, trebuie facuta rezervare, as dori un nr. de tel de contact. va multumec.

 3. Parintele Arsenie Boca a aparut in viata mea cand credeam ca totul e pierdut. Am fost la Prislop cu 2 prieteni si de atunci pot sa spun ca s-au schimbat multe. A doua oara cand am fost, am gasit in curtea manastirii o bratara de plastic cu cruciulite. Cum m/a ajutat Parintele Arsenie Boca?? In multe privinte, dar mai bine va povestesc ultima intamplare.. Vineri , in masina 253, am ramas fara portofel.. buletin, carduri, si 3 milioane bani de intretinere si net. Sambata, o prietena mi-a facut cadou un calendar cu Parintele.. m/am rugat, am vorbit cu Parintele ..mi-am repus bratara de la Prislop la mana.. si pot spune ca ma linistisem. Ieri, duminica am fost la slujba la Radu Voda… cand am ajuns acasa ma suna un fost coleg.. si ma intreaba de portofel.. am inghetat cu telefonul in mana.. il sunase un domn: catelusul lui gasise portofelul aruncat ..acte, carduri si banii erau toti acolo. Domnul respectiv a avut o singura pretentie> portofelul ca-i placea cutului.. Pot sa mai spun doar atat Parintele Arsenie Boca m-a ajutat … Si inca un Sfant drag mie, Sfantul Nectarie.. V/am spus toate astea pentru ca am invatat un lucru.. sa nu-mi mai pierd niciodata credinta si in al doilea rand oamenii trebuie sa stie de minunile facute de Parintele Arsenie Boca.

 4. azi am reusit sa ajung la acest SFANT MORMANT,si ii multumesc CERULUI,INTRGII IMPARATII CERESTI,SI SFANTUL ARSENIE BOCA,ca am reusit sa ajung.am incercat sa ajung si acum 3ani,dar ceva m-a intors din drum.probabil nu eram pregatita sa ajung la DANSUL,sau poate acum trebuia sa ajung.acolo.sper din suflet sa mi asculte rugamintile,sa reuseasca sa induplece PE DUMNEZEU,sa mi le implineasca.ACOLO LA MANASTIRE E O LUME DE BASM,DE VIS,SI ADEVAR.SUNT SUTE DE GHIVECE DE FLORI,MII DE DORINTE PUSE,SI TOT ATATEA SPERANTE.IAR PESTERA E SUFICIENT DE MARE PENTRU A TE RUGA IN LINISTE, PENTRU A VORBI CU DANSUL,PENTRU A INCERCA SA TI GASESTI LINISTEA.ITI MULTUMESC DOAMNE CA MI AI AJUTAT SA AJUNG IN ACEST COLT DE RAI.

 5. Am fost si eu in 2010 de 2 ori. Este un loc mirific, te simti cu totul diferit. Imi doresc sa ajung cat mai curand acolo. Oricine cauta linistea, acolo o gaseste!
  Mergeti la Manastirea Prislop!

 6. Ceva ce nu se poate descrie in cuvinte. diviniate , usurare ,te simti precum un nou nascut…Te purifici prin puterea Preasfintului Parinte ARSENIE BOCA. In 29-09-2012 am fost foarte impresionata de tot ceea ce am vazut ,si acele clipe cint am stat in fata mormintului Preasfintiei Arsenie.
  Merita sa mergeti ,toate problemele ,toate gindurile negative ,dispar odata ajuns in acel loc.Te simti eliberat de toate problemele.

 7. Parinte Arsenie Boca iarta-ma! Am promis ca vin la sf. tau mormant sa aduc fotografia. Fara ajutorul tau nici nu cred ca vin. Acum sunt in spital(departe de tara) si te rog, sa-L rogi pentru vindecarea mea pe Domnul Nostru Iisus Hristos. Ajuta-ma sa ajung si la sf tau mormant impreuna cu copilasii mei, surorileme si toata familia. Multumesc sfine. Faca-se voia ta doamne! amin

 8. Imi spuneti va rog daca se fac pelerinaje de la Kisinau. Imi doresc foarte mult sa ajung la mormantul Parintelui Arseni Boca. va multumesc. Doamne ajuta.

 9. Am auzit despre acest loc mirific si despre parintele ARSENI BOCA.M-am rugat lui si am trimis printr-o ruda un acatist deoarece sunt iar insarcinata.Parinte,ajuta-ma si da-mi putere sa nasc sanatos acest copilas!Am promis ca la anul,in primavara voi veni cu pruncul meu la mormantul tau ca sa-ti multumim!Ajuta-ne,rogu-te!Voi reveni,promit!

 10. Am ajuns si eu la Prislop! Mi-am dorit foarte mult sa ajung aici! Pe drum am avut mari emotii si un gol in stomac pe care nu il pot explica dar pe masura ce ma apropiam ele se diminuau.Intr-adevar este un loc de poveste, o liniste de nedescris iar frumoasele maicute aveau o veselie pe chip care parca o impartaseau cu cei care veneau.Cand am ajuns la mormantul Parintelui Arsenie ma simteam asa de bine si de linistita ca nu imi venea sa mai plec de acolo! Va recomand tuturor sa mergeti! E minunat! Am plecat de acolo luminata si linistita!

 11. aveti ”normandia” autocar Bucuresti-hateg in fiecare zi(50 ron), sau tren buc-subcetate 85 ron(in fiecare zi)…Trebuie sa stiti ca puteti merge si fara masina si chiar foarte comod, cu NORMANDIA (autogara militari) ajungeti in Hateg si de acolo mai aveti 14 km pina la minastire la care este foarte simplu sa ajungeti ,sunt taxi-uri care costa in jur de 21 ron dus si 25 ron intors(va las un nr taxi care va ia oricind si de oriunde din zona;prislop,subcetate,hateg —dl Cornel-0728787061 sau0765333660—si va duce oriunde aveti nevoie pe bani putini)

 12. Eu am de marturisit cea mai mare minune primita tocmai cu o zi in urma. Anul trecut mama a fost diagnosticata cu cancer, stadiul 3, a facut operatie si tratament kimioterapie.
  In ciuda asteptarilor medicale, parul nu i-a cazut, iar doctorii au cam dat de inteles ca asta e semn ca tratamentul nu isi face efectul.
  Mama se tot simtea rau, dureri destul de mari si o stare de rau, care indicau ca oribilul cancer s-a extins in alte locuri.
  Nu pot sa spun cu cata disperare si cate lacrimi am cerut ajutorul Domnului si lui Arsenie. Am fost la Prislop a doua zi dupa ce mama si-a facut ultima sedinta de kimio, cand se simtea groaznic de rau, dar parintele Arsenie i-a dat taria sa reziste aproape opt ore pe drum la dus si vreo noua ore la intors.
  La Prislop am plans cu disperare, m-am rugat si am plecat de acolo groaznic de tulburata, desi auzisem de la o maicuta ca in momentul in care Arsenie iti primeste si implineste rugaciunea simti imediat o bucurie extraordinara. Eu am simtit disperare, tulburare si am plans de nu mai vedeam pe unde merg.
  Apoi mama s-a simtit tot mai rau si pana la urma a mers din propria initiativa la spital si si-a facut ecografie si CT, convinsa ca are metastaze.
  Mama e sanatoasa! nici urma de cancer in corpul ei! S-a vindecat printr-un miracol in care nici eu nu am crezut fara sa ma indoiesc.
  A fost ajutorul miraculos al parintelui Arsenie, pentru care ii multumesc in genunchi, ajutorul Fecioarei Maria si mai ales, mila lui Iisus.
  Exista miracole atat de mari… pana si azi. Sunt inca coplesita de aceasta minune. Credeti in Dumnezeu, cereti ajutorul sfintilor Sai caci acestia au o putere foarte mare si le este drag sa ne ajute. Doar sa credem cu tarie, si sa ne rugam!
  Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, precum a fost la inceput, si purerea si in vecii vecilor, AMIN!

 13. In mod sigur Dumnezeu are grija de creatia Sa. Cine are nevoie de ajutor de la Dumnezeu sa ceara ajutor si cine nu cere ajutorul Lui Dumnezeu se va chinuii. Sfantul Arsenie Boca cere ajutorul Lui Dumnezeu pentru noi daca ne rugam lui si Dumnezeu il asculta mai repede pe el pentru ca dreptatea Lui Dumnezeu nu permite apropierea de oamenii pacatosi. Ajutorul Lui Dumnezeu vine de la creedinta socotita care se supune voii Lui Dumnezeu si ne dam seama ca sunte-m ajutati sau nu in alte momente, rugaciunea noastra nu a fost suficienta sau nu meritam ajutorul si pentru a se evita…, nu sunte-m ajutati. Se intampla ca atunci cand cerem ajutorul Lui Dumnezeu pentru prima data s-a fim ajutati. Sfantul Arsenie Boca a avut o viata special buna in lumea asta si s-a nacut pentru a fi un sfant. Am cerut sfantului s-a ma ajute cu ceva si cand am sa pot o s-a merg sa-i multumesc la mormant.

 14. https://www.facebook.com/pages/Agentia-de-Turism-Danalex/495512703819629?ref=stream
  PELERINAJ LA IZVORUL PARINTELUI DE LA MANASTIREA BRANCOVEANU SI LA MORMANTUL PARINTELUI DE LA MANASTIREA PRISLOP
  VIZITARE CASTELUL HUNIAZILOR – HUNEDOARA

  27.07 -28.07.2013
  ITINERARIU: PLOIESTI- SAMBATA DE SUS – HUNEDOARA – DEVA – MANASTIREA PRISLOP si Retur

  Servicii incluse: ghid insotitor; cazare la hotel 2*;transport autocar clasificat; Optional: popas si pranz Talmacel: 15 lei (agroturism)

  TARIF: 155 LEI / PERS

 15. ce rugaciuni sau ce ar trebui sa fac pentru ca numi merge bine doi pasi inaite cinci inapoi si in familie numai certuri si nu intelegere nici intre copi ajutatima multumesc.

 16. Pt. kelemen silvia : rugaciune, caiti-va de pacate; daca nu aveti un duhovnic, cautati-va si va spovediti, si daca va da dezlegare, impartasiti-va.
  Incercati sa-i duceti si pe copii la biserica, la sfinta liturghie, la sfintul maslu, sa se spovedeasca si ei, post, rugaciune. Rugaciune si la Maica Domnului, la sfintii mucenici, la sfintii arhangheli Mihail si Gavriil. Dumnezeu ajuta, numai sa o cerem noi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.