Rezervatia de zimbri de la Hateg

Bison BonasusAflata 3 km de oras, rezervatia din padurea Slivut se mandreste cu faptul de a fi primul loc de pe teritoriul Romaniei, unde zimbrul european si-a facut aparitia.

Acest fapt s-a intamplat in toamna anului 1958, cand o pereche de zimbri – Podarec si Polonka – a fost adusa din Polonia. Peste cinci ani a mai fost adus înca un exemplar din Polonia, Pumila.

Acestia s-au înmultit, astfel încât în anul 1979, în Rezervatia de Zimbri Slivut – Hateg, existau un numar de 12 zimbri.

Cei nascuti în România au primit nume începând cu litera R. În timp, o parte dintre zimbri nascuti la Hateg (in total 47 de pui) au luat drumul altor locuri din România, unde s-au format mai apoi rezervatii de zimbri, respectiv Vanatori Neamt si Neagra Buscani.

cap de zimbru La Rezervatia Vânatori – Neamt au fost dusi de la Hateg trei exemplare în anul 1969, la Neagra Bucsani au plecat sase exemplare în anul 1982.

Alti trei zimbri de la Hateg au luat în anul 1966 drumul Bucurestiului, pentru a fi dati Gradinii Zoologice, iar un an mai târziu, înca doi zimbri au plecat la Pitesti.

În anul 2002, au fost adusi la Hateg un numar de trei exemplare de zimbri de la Bucsani.

 

pui de zimbru1

Rezervatie Hateg

 

 

 

 

 

 

Rezervatia de Zimbri Hateg-Slivut se intinde pe o suprafata de 50 de hectare, acoperite cu paduri de carpeni, stejari si brazi.

zimbri1

zimbri

 

 

 

 

 

 

In prezent, mai sunt aproximativ trei mii de exemplare de zimbri in toata lumea, toti urmasii a doar 12 strabunici. Candva, familia zimbrilor ocupa Europa si America de Nord. Zimbrul caucazian a disparut pentru totdeauna. Ultimul exemplar a murit in 1927. Un individ, mascul, in varsta de 1 an, a fost prins si dus in Germania in 1908, unde a trait 18 ani in captivitate.
zimbru Hateg1zimbru Hateg2

 

 

 

 

 

zimbru Hateg3

zimbru Hateg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.