Parintele Arsenie Boca – 100 de ani de la nastere

arsenieboca29 Septembrie 1910. In Tara Zarandului peisajul parea coborat dintr-un tablou al celebrului Shishkin, ce colorase in rosu sangeriu frunzele de vita salbatica si galben ruginiu pe cele de stejar. Vantul rasfira covorul fosnit si natura ofta stropind crengile golase cu picuri de bruma. Mireasma gutuilor parguite se impletea cu parfumul amarui al florilor de crizantema cand intr-un sat din Ardeal, romanilor li se pregatea, nestiuta, o minune. In satul Vata de Sus, intr-o familie de oameni instariti, la poalele muntilor Apuseni avea sa vada lumina zilei “Sfantul Ardealului”, parintele ieromonah Arsenie Boca, unul din cei mai mari duhovnici ai secolului XX.

Anul acesta( 29 septembrie 1910 – 29 septembrie 2010) se implinesc 100 de ani de la nasterea marelui duhovnic din Ardeal.
manastireaprislop1In fiecare an rauri de credinciosi se aduna la mormantul parintelui Arsenie Boca de la manastirea Prislop. Cu bratele pline de flori si cu sufletul deschis merg sa aduca un prinos de recunostinta celui ce nu a fost canonizat de Biserica Ortodoxa, ci de iubirea ardelenilor.
Cascade de lacrimi scalda ochii pelerinilor, lacrimi aparute de niciunde, lacrimi de emotie si bucurie ca sunt acolo – la sfanta manastire Prislop.
Atata liniste se revarsa in poienita unde este mormantul parintelui Arsenie, cum numai in Rai poate fi.
mormantulluiarsenieboca1Smeriti, crestinii soptesc despre minunile infaptuite de parinte asteptand cuminti sa le vina randul la inchinaciune.
“Veniti la mine, va dau sfat, dar voi asteptati si minuni. Sa stiti ca mai mult o sa va ajut dupa ce voi pleca la Domnul, decat acum”.
In jurul mormantului se simte o putere dumnezeiasca, o liniste ce depaseste puterea mintii, o pace a sufletului si a gandurilor, se simte harul lui Dumnezeu.
Papa Ioan Paul considera ca Romania este “Gradina Maicii Domnului” iar parintele Arsenie Boca spunea – “Sa nu va fie frica, caci Tara Fagarasului este pazita de Maica Domnului. Sta Maica Domnului în coate si genunchi si se roaga pentru Tara Fagarasului”.

***
parintele Arsenie Boca mic– “Daca cineva n-ar avea picioare si ar implini intocmai ce spune parintele Arsenie Boca, omului aceluia i-ar creste picioarele la loc!”
– “Un suflet trist este cu luminile stinse”
– “Mustrarea învinge, dar nu convinge”
– “Într-o clipa pe pamânt si-n cer! De la marginile lumii si din adâncuri se reîntorc si ne spune-n soapta lor tot ce avem de îndeplinit – bine sau rau, dar tu, omule alege! Gândurile rele… puzderile! Ele tabarasc de obicei în mintea omului, concentrat la rugaciune sau hotarât a savârsi binele! Musafirii nedoriti, daca încoltesc ca si buruienile prin straturi smulgele mai înainte de a creste în propria ta minte. Ce strat minunat ! un pamânt atât de roditor… . Daca nu vei plivi buruienile, din vreme, te vei pomeni în toamna vietii tale cu o serparie întreaga. Doresti sa fii de folos pentru tine, pentru viata, pentru omenire : Smulge paiul strain pe care-l ai, buruiana gândului stricat si nu privi gândurile rele ca într-o oglinda si nici le rasuci pentru a le vedea pe toate fetele. Caci de aici începe pacatul, îndulcindu-te sub amagirea lor. Cu hotii nu se face târg ci se alunga ! Pasari zburatoare de vrei le poti socoti, dar nu-ti deschide fereastra inimii ca sa le arunci graunte. Lasa-le sa treaca în zbor peste ograda sufletului tau, fara sa le dai hrana. Te vei uita, vor zbura mai departe si pacatul se va risipi ca un fum mai înainte de a face jeratic pe vatra sufletului tau.”

– “Cine vine si ma cauta, nu vine degeaba. Sa povestiti despre mine, ca eu sunt intre voi.”

Mai multe pe Forum

Trimite Felicitari   cu sfaturile parintelui Arsenie Boca

One comment on “Parintele Arsenie Boca – 100 de ani de la nastere

  1. Preasfinte Parinte , Arsenie , roag-l pe Domnul nostru Iisus Hristos sa miluiasca , sa mangaie , sa odihneasca si sa mantuiasca sufletul bun al roabei Sale Marioara !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.