Site icon Tfm Portal – Stiri, Articole, Felicitari

„Dieta“ calugarilor de pe Muntele Athos, regimul care face minuni

Calugarii duc o viata cumpatata si din punct de vedere alimentar, nici vorba de mâncaruri procesate, mesele sunt luate în liniste, acesta fiind motivul pentru care fetele bisericesti de pe Muntele Athos au o speranta de viata mai lunga cu zece ani decât grecul obisnuit. Acest stil de viata face obiectul unei carti care te învata mai degraba cum sa traiesti, nu doar cum sa slabesti.

Mult laudata dieta mediteraneana a fost mereu oferita drept exemplu de reteta minune pentru o viata mai lunga si ferita de o multime de afectiuni grave cu care se confrunta omul modern. Însa cea mai recenta „vedeta“ intrata pe scena dietelor este prezentata în volumul „The Mount Athos Diet“ (Dieta de la Muntele Athos), scris de Richard Storey, Sue Todd si Lottie Storey, trei nutritionisti care au încercat sa schimbe conceptul de dieta prin împartirea celor sapte zile ale saptamânii în trei perioade alimentare distincte, inspirati de cele observate la manastirile de pe muntele Athos: trei zile de moderatie, trei zile de post si o zi de sarbatoare sau dezlegare.

Astfel, în timpul zilelor de post trebuie eliminate toate produsele lactate, pestele, alcoolul, ouale si uleiul, în favoarea portiilor mici de fructe, legume, nuci de toate felurile, seminte si diverse tipuri de fasole. Zilele de moderatie trebuie „închinate“ unei diete tipic mediteraneene, care sa includa lactate proaspete, ulei de masline, peste, carne de pui si oua, dar sa excluda pe mai departe zaharul, alimentele procesate si carnea rosie. În aceasta parte a saptamânii este permis chiar si alcoolul, desi este preferat numai vinul rosu, dar cu masura, adica doua unitati pe zi (doua pahare a câte 175 de ml fiecare). Ziua de dezlegare, dupa cum anunta si denumirea, este momentul de rasfat, când putem gusta, însa tot cu moderatie, din carne rosie, ciocolata, prajituri sau alte bauturi bahice în afara de vin rosu.

adevarul

Exit mobile version