Site icon Tfm Portal – Stiri, Articole, Felicitari

Globuri de foc deasupra Pamântului

De câteva saptamâni, în oraselul Ada din Oklahoma (SUA), nu se mai discuta decât despre acest fenomen. Din toata regiunea, oamenii vin pentru a-l observa: niste sfere luminoase, stranii, se plimba deasupra localitatii. Bineînteles ca si interesul presei a fost stârnit. Ajuns la fata locului, un ziarist si-a gasit un punct de observatie bun, care-i oferea o perspectiva ampla asupra locului cu pricina. Tocmai se înserase. La început, ziaristul nu i-a acor­dat prea multa atentie sferei portocalii, care plana în spa­tele unui tufis vecin. Parea sa vina de la o ferma din apropiere. Dar încet-încet, sfera crestea, si în cu­rând a început sa se deplaseze cu rapiditate, schim­bându-si în acelasi timp culoarea. Dupa spusele zia­ris­tului, avea cam un metru în diametru. “Deodata, din ea s-a rupt o bucata. A traversat câmpul sarind. Se­mana cu o minge de baschet fosforescenta. Dupa câteva rostogoliri, lumina s-a stins”. Un alt martor a povestit cum o sfera asemanatoare s-a apropiat de el în­tr-o noapte: “Între bila si mine nu era decât un simplu gard. Nu m-am miscat. Aveam impresia ca acel lucru ma privea direct în ochi”.

Acest gen de marturii nu reprezinta o raritate. Din toate colturile lumii se pot auzi povestiri asema­na­toare. Doar denumirile sunt diferite: pentru unii, este vorba despre niste “mingi de foc”, pentru altii – de OZN-uri. De vreo patruzeci de ani, cercetatorii cauta sa explice aceste fenomene. Concluzia la care au a­juns: se pare ca solutia nu trebuie cautata în vastul Uni­vers, ci mai degraba dedesubt, sub picioarele noastre, în maruntaiele Pamântului. Stelele luminoase ar pro­veni din faliile scoartei terestre, si nu din Cosmos.
Charles Fort (1874-1932), care a devenit celebru prin cercetarile sale asupra fenomenelor neexplicate, a fost unul dintre primii oameni de stiinta care a ob­ser­vat ca niste meteori stranii apar exact în mo­mentul în care se produc seismele. Dupa aceea, prin anii ’60, unii cercetatori s-au interesat de posibila corelare din­tre observarea OZN-urilor si fenomenele luminoase le­gate de faliile geologice. John Keele a fost primul care a asociat aparitia luminilor stranii cu perturbari de ordin geomagnetic si nu cu manifestari ex­­tra­te­res­tre. În sfârsit, francezul Fernand Lagarde a lansat pri­mul studiu cantitativ asupra subiectului: a dovedit ca 40% din OZN-urile vazute la joasa altitu­dine erau sem­na­late în apropierea unor crapaturi ale scoartei terestre.
În 1977, doi geologi canadieni, profesorul Mi­chael Persinger si colega sa, Gyslaine Lafrenière, pu­bli­cau un studiu analog realizat pe continentul ame­ri­can. Pentru cei doi, sferele luminoase luate drept OZN-uri ar fi, de fapt, fe­no­mene electromagnetice provocate de miscarile scoar­tei terestre. formula as

Exit mobile version