Site icon Tfm Portal – Stiri, Articole, Felicitari

Homo Asteroidus

Cea mai mare centura de asteroizi din sistemul nostru solar se afla între orbitele lui Marte si Jupiter. Punctul central al ei este la aproximativ 300 de mili­oane de kilometri de Pamânt. Dar o astfel de distanta nu reprezinta neaparat o problema pentru conchista­dorii spatiului. Sonda spatiala Pioneer 10, lansata la sfâr­­situl anilor ’70, depasise înca de pe atunci fron­tie­ra sistemului nostru solar. Când se va descoperi teh­nologia necesara capturarii asteroizilor, exploatarea miniera a sistemului solar nu va mai fi science-fiction. Dar cum se va face acest lucru?
Ar trebui ca mai întâi un echipaj redus sa debarce pe suprafata stâncoasa a unui asteroid. Mici rachete ar putea fi atunci fixate în stânca si, mijlocind aprinderi dozate foarte bine, ar fi posibila dirijarea asteroidului catre o destinatie stabilita, apropiata de Pamânt. O teh­ni­ca asemanatoare a fost utilizata pentru dirijarea na­vetei spatiale Apollo. Si este folosita în continuare, pentru zborurile navetelor spatiale. Munca ar fi usurata de absenta atmo­sferei, deci a frecarii în spatiu. Odata lansat, asteroidul nu si-ar schimba directia în marele vid.
În prezent, o astfel de operatie ar fi imposibila. Toate ustensilele de extractie de care este nevoie ar tre­bui transportate în spatiu. Dar daca am putea gasi acolo materiile prime necesare supravietuirii, cum ar fi combustibilul necesar functionarii navelor, costul voiajelor interplane­tare ar fi redus la minimum. Si, mai ales, lipseste cel mai important lucru pentru om: apa. formula as

Exit mobile version