Homo Asteroidus

Cea mai mare centura de asteroizi din sistemul nostru solar se afla între orbitele lui Marte si Jupiter. Punctul central al ei este la aproximativ 300 de mili­oane de kilometri de Pamânt. Dar o astfel de distanta nu reprezinta neaparat o problema pentru conchista­dorii spatiului. Sonda spatiala Pioneer 10, lansata la sfâr­­situl anilor ’70, depasise înca de pe atunci fron­tie­ra sistemului nostru solar. Când se va descoperi teh­nologia necesara capturarii asteroizilor, exploatarea miniera a sistemului solar nu va mai fi science-fiction. Dar cum se va face acest lucru?
Ar trebui ca mai întâi un echipaj redus sa debarce pe suprafata stâncoasa a unui asteroid. Mici rachete ar putea fi atunci fixate în stânca si, mijlocind aprinderi dozate foarte bine, ar fi posibila dirijarea asteroidului catre o destinatie stabilita, apropiata de Pamânt. O teh­ni­ca asemanatoare a fost utilizata pentru dirijarea na­vetei spatiale Apollo. Si este folosita în continuare, pentru zborurile navetelor spatiale. Munca ar fi usurata de absenta atmo­sferei, deci a frecarii în spatiu. Odata lansat, asteroidul nu si-ar schimba directia în marele vid.
În prezent, o astfel de operatie ar fi imposibila. Toate ustensilele de extractie de care este nevoie ar tre­bui transportate în spatiu. Dar daca am putea gasi acolo materiile prime necesare supravietuirii, cum ar fi combustibilul necesar functionarii navelor, costul voiajelor interplane­tare ar fi redus la minimum. Si, mai ales, lipseste cel mai important lucru pentru om: apa. formula as

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.