Site icon Tfm Portal – Stiri, Articole, Felicitari

Misterele Lacului Titicaca

Situat la o inaltime apreciabila, la peste 3.800 de metri altitudine, Titicaca este cel mai mare din America de Sud si totodata detine recordul celei mai inalte cai navigabile din lume pentru nave de mare tonaj. Aflat la granita dintre Peru si Bolivia, Lacul Frumos are o adancime medie cuprinsa intre medie 140 si 180 metri (maxima fiind 280). Invaluit in mister si legende, Titicaca este considerat a fi un loc sacru. In anul 2000 un grup de arheologi a gasit un templu cu o vechime de peste 1000 de ani, ce pare a fi ramasita unui oras legendar, Wanaku, actualmente inundat total.

Nascut in apele cristaline ale lacului, Viracocha este cel mai vechi si cel mai mare zeu incas.

Cronicarii spanioli din secolul al XVI-lea au sustinut ca atunci cand conchistadorii condusi de Francisco Pizarro s-au intalnit prima data cu incasii au fost considerati zei, numiti „Viracochas”, deoarece pielea lor alba semana cu cea a zeului lor Viracocha ( Pedro Cieza de León – 1553 ).

Multi dintre localnicii zonei cred ca Zeul Viracocha, este cel care a creat lumea – Soarele, Luna si stelele, si ca, dupa moarte, sufletele se intorc la origini, in lacul Titicaca.

Tiahuanaco – poate cea mai veche asezare din lume – situata pe tarmul Sud-Estic al lacului Titicaca, Bolivia, reprezinta – in opinia unor exploratori ai acestor locuri – cea mai pura manifestare culturala din America de Sud aparuta in urma cu mai bine de 12.000 ani.
Indienii Aymara cred ca orasul Tiahuanaco ar fi fost construit peste noaptea de dupa Potop de niste uriasi barbosi, albi – Fii ai Soarelui – apartinand unei rase extraterestre care ar fi creat si ansamblul grafic de la Nazca, Peru. sursa

Originile lacului Titicaca au nascut diverse controverse. Geografia sa este complexa, apa salcie ceea ce este ciudat la o astfel de altitudine, are istmuri si insule plutitoare din trestie iar pe fundul lacului au fost descoperite cochilii de animale marine. O ipoteza ar fi ca lacul Misterelor cum il botezase Cousteau, s-ar fi format in urma inaltarii muntilor Anzi, Titicaca facand parte candva din oceanul Pacific.

In anul 2000, expeditia internationala Atahuallpa 2000 a reusit sa faca peste 200 de scufundari in apele lacului, realizand numeroase fotografii si filmari subacvatice. Legendele incase despre zeul Viracocha au devenit temeinice cand exploratorii subcvatici au gasit orasul scufundat despre care vorbeau pescarii. Povestile despre comori scufundate l-au atras chiar si pe Jacques Yves Cousteau, care a gasit insa doar cateva piese ceramice. O alta expeditie din anul 2000 a gasit un drum scufundat, in apropierea orasului Copacabana, mare cat doua terenuri de fotbal. Au fost gasit in zona terenuri pentru culturi, ziduri lungi, cai pavate cu o vechime aproximata la 1000-1500 de ani. Straturile de sedimente ce acopera fundul lacului Titicaca ingreuneaza explorarile, unele straturi fiind vechi de peste 12.000 de ani ( datare facuta dupa studierea unor cochilii). Cei sase metri de sedimente par a fi din timpul Potopului biblic.

Cine au fost insa cei care, asemeni atlantilor, au fost inghiti pe neasteptate de ape? Este vorba despre o prospera cultura preincasa, numita Tiwanaku, care se pare ca a durat din anul 1500 i.H. pina in jurul anului 1000. Nivelul sau de civilizatie pare sa fi fost foarte avansat. Ruinele de pe fundul lacului Titicaca tradeaza cunostinte arhitecturale deosebite, iar din alte surse rezulta ca stapineau foarte bine tehnicile agricole, dar si cele medicale, din moment ce efectuau trepanatii. sursa

© http://portal.tfm.ro/

Materialul nu poate fi preluat fara acordul nostru.

Exit mobile version