Ma cuprinde un sentiment ciudat vazand cum multi oameni cauta preoti care fac minuni sau biserici facatoare de minuni. Preotul este un om, nu un erou din povesti, iar biserica este o simpla constructie. Dumnezeu face minuni ! Preoti cu har, icoane facatoare de minuni, sfinti, moaste frumos mirositoare, etc sunt doar unelte folosite de Dumnezeu pentru a intra in viata noastra. EL lucreaza prin slujitorii bisericii. Nu imi amintesc sa fi citit de vreun monah, preot, etc care sa afirme ca face minuni. Toti repeta mereu ca nu ei fac minuni, ci Dumnezeu !
Multi dintre noi nu cred in Dumnezeu pentru ca nu il vad, nu il simt, nu il pot gusta, atinge, etc. Curentul electric exista, dar fara un “terminal” – bec, radio, tv. computer, etc nu il percepem, nu ii observam “manifestarea”. Suntem constienti ca este real, atata timp cat il folosim in fiecare zi. Becul fara curent este un simplu obiect decorativ ce isi schimba imediat utilitatea atunci cand este legat la o retea electrica. Poate ca explicatia este puerila insa nu toti suntem electronisti sau teologi. Un fabricant de becuri stie cum sa remedieze un bec, cum sa il repare, cum sa ii redea functionarea. Asa si Dumnezeu. Avem totusi liberul arbitru care ne ofera posibilitatea sa hotaram ce alegem. Daca este curent fluctuant, nestabilizat, becul se strica foarte repede fara un stabilizator. Asa si cu noi, daca facem ce ne taie capul si nu ascultam, ne “prajim” si apoi cautam minuni.
Ele exista. L-am descoperit de curand pe Sfantul Luca al Crimeei. Intamplarea face ca m-am “lovit” de cateva ori de acest Sfant insa nu mi-am aplecat ochii asupra lui. Din curiozitate am cumparat o carte scrisa de un autor grec, Arhim. Nectarie Antonopoulos si m-am trezit in fata unor relatari uimitoare. Sfantul Luca a fost un bun chirurg si profesor universitar nascut in anul 1877, intr-o familie de nobili. Savant si deopotriva arhiereu al Bisericii lui Hristos, Sfantul Luca si-a savarsit lucrarea in vremurile de cumplita prigonire ateista din Rusia. Sfantul Luca al Crimeei va adormi in Domnul in data de 11 iunie 1961 iar biserica ortodoxa rusa l-a canonizat in 1966.
Chemat in ajutor de credinciosi din toata lumea, Sfantul Luca nu a intarziat sa apara si prin harul dat de Dumnezeu a savarsit minune dupa minune. Copii bolnavi, oameni raniti grav in accidente, bolnavi de cancer, etc toti i-au cerut sa ii tamaduiasca si i-a salvat sfidand logica. Atunci cand nu mai exista solutii, cu totii ne indreptam ochii si speranta catre Dumnezeu. Creatorul isi trimite ucenicii sa ne redea speranta si forta, ne iarta si ne cere sa ne schimbam. Sfantul Nectarie, Sfantul Antonie cel Mare, Sfanta Parascheva, Sfantul Luca din Crimeea, Sfintii doctori fara de arginti Cosma si Damian, etc si nu in ultimul rand Mantuitorul si a Lui Maica Sfanta vin mereu si ne ajuta chiar daca in clipe de bucurie ii cam uitam.
Sfantul Luca obisnuia sa spuna bolnavilor atunci cand ii opera: ” Nu este mana mea care opereaza, ci Însusi Dumnezeu opereaza si vindeca“.
Inima este salasul binelui si al raului, dupa cum a spus Domnul Iisus Hristos: „Pui de vipere, cum puteti sa graiti cele bune, odata ce sunteti rai ? Caci din prisosul inimii graieste gura. Omul cel bun din comoara lui cea buna scoate afara cele bune, pe cand omul cel rau, din comoara lui cea rea scoate afara cele rele” (Matei 12, 34-35).
Pascal spunea: „Mintea actioneaza incet, luand în considerare multe principii care trebuie sa fie intotdeauna evidente, astfel incat mintea de indata oboseste si se imprastie, neavand posibilitatea sa le mentina concomitent. Simtul lucreaza altfel: el actioneaza intr-o clipita si mereu este gata de actiune”. Tot el spunea ca „Inima Îl simte pe Dumnezeu, nu mintea”.
Bergson spune: „Creierul nu este altceva decat un lucru asemanator unei centrale telefonice: rolul lui se reduce la transmiterea informatiei sau la prelucrarea ei. El nu va adauga nimic la cele primite”.
„Creierul nu este organul gandirii, al simtirii si al cunoasterii, ci el este acela care ancoreaza cunoasterea, simtirile si gandurile in viata reala, le determina sa ia aminte la nevoile reale si le face capabile pentru o lucrare folositoare. Creierul este, de fapt, un organ al atentiei la viata, al adaptarii la realitate”.
Richet a ajuns la concluzia ca toti oamenii, probabil chiar si cei mai putin sensibili, poseda alte mijloace de cunoastere decat cele obisnuite. Insa, la cei insensibili, aceste capacitati sunt extrem de diminuate, aproape imperceptibile. In mod tainic, gandul unui om este comunicat gandurilor altor oameni. Noi nu suntem izolati, noi suntem intr-o legatura nevazuta cu toti oamenii. Si neindoielnic este un adevar in ceea ce este numit „spiritul turmei”. sursa
Rugaciunea colectiva produce minuni. Oamenii de stiinta facand diverse experimente au pus cateva persoane sa se roage pentru anumite grupuri de bolnavi. Rezultatul a fost uimitor, persoanele pentru care s-au facut rugaciuni au evoluat pozitiv in timp ce altii pentru care nu s-a rugat nimeni au ramas in acelasi stadiu al bolii. Dumnezeu lucreaza prin oameni, prin fiecare dintre noi chiar daca nu observam acest lucru. O retea de servere devine inutila daca se rupe lantul. Asa si noi. Cu o rugaciune simpla dar spusa din suflet putem aduce minuni in viata celor din jur.
Sf. Luca al Crimeii (Dr. fara arginti, praznuit pe 11 iunie) – caseta cu moaste ale sale se afla in Biserica Spitalului/Institutului de Endocrinologie “C.I. Parhon” (intrarea din Bd. Aviatorilor, Nr. 34-36; de la metrou Aviatorilor spre Pta. Victoriei cam 300 m, inainte de intersectia cu Str. Aviator Gh. Demetriade).