Sfântul Luca al Crimeii – minuni, marturii

„Principalul în viata este sa faci întotdeauna bine oamenilor. Daca nu poti sa faci pentru oameni un bine mare, straduieste-te sa faci macar unul mic” (citat al Sfântului Luca din Viata Sfântului Luca al Crimeii).

Iata cum se raporta la bolnavii pe care îi trata: „cu fiecare ranit el intra într-o legatura sufleteasca, îsi amintea toate figurile lor, le stia numele de familie, tinea minte toate amanuntele legate de operatie.” El însusi spunea: „Pentru un chirurg nu trebuie sa existe „caz”, ci numai omul viu care sufera”.

Trimite felicitari ortodoxe

 

 

Sf Luca3

 

v-ati gandit vreodata ca Domnul Hristos i-a trimis pe ucenicii Lui nu numai sa propovaduiasca, ci si sa-i vindece pe cei bolnavi?

Daca Domnul considera vindecarea bolnavilor o lucrare atat de importanta incat sa o puna pe acelasi plan cu propavaduirea Evangheliei, aceasta inseamna ca ea este una dintre cele mai importante lucrari omenesti.

Domnul nu a zis: sa predicati Evanghelia si sa-i invatati pe oameni cum sa-si construiasca viata sociala…nicaieri nu spune asa ceva

Sfântul Ierarh Luca s-a nascut în familia lui Felix Voino-Iasenetki, în Kest, Crimeea rasariteana, pe 27 aprilie 1877, si a primit din botez numele Valentin. În 1904, razboiul ruso-japonez l-a adus pe Valentin în Orientul Îndepartat ca si chirurg. Acolo îsi va întâlni viitoarea sotie, Anna Vasilievna Lanskaia. S-au casatorit si au avut patru copii. El refuza sa opereze fara sa se roage mai înainte în fata unei icoane a Maicii Domnului din sala de operatie, si apoi sa-l însemneze pe pacient cu iod, în semnul crucii. Sotia lui Valentin s-a îmbolnavit de tuberculoza si a murit prematur. Dupa o viata de realizari medicale si lupte duhovnicesti în marturisirea dreptei credinte, Sfântul Luca a trecut la Domnul pe când se afla în scaunul de Arhiepiscop al Simferopolului, pe 11 iunie 1961.

Sf Luca4

 

Marturii

Domnul A.M., care e originar din Thiva si lucreaza în Atena, ne-a povestit o întâmplare mai degraba hazlie pe care a trait-o si care are legatura cu Sfântul Luca.
– Cu mult timp în urma cumparasem o masina noua si o parcasem în fata casei. Mergând într-o dimineata sa îmi iau masina, am vazut ca fusese sparta. Hotii au deschis usa, iar în masina toate erau de-a valma. M-am gândit imediat ca hotul a furat radiocasetofonul si orice altceva a putut. M-am consolat însa cu gândul ca nu a furat masina cu totul. Am intrat în masina si am început sa caut. Am constatat uimit ca hotul întorsese pe dos cabina masinii, însa nu furase absolut nimic. Am ramas nedumerit. Ce s-a întâmplat de a plecat hotul fara sa ia nimic?
Exista însa si o explicatie. Pe parbriz pusesem o icoana plastifiata a Sfântului Luca. Misterul a fost dezlegat dupa câteva zile. Din nou într-o dimineata, mergând la masina mea, am vazut o hârtiuta prinsa de stergatoarele de parbriz. O lasase hotul însusi. Scria într-o limba greaca neclara:
„Sunt ucrainean. Sfântul de pe geam e bun. Nu am furat masina, pentru ca mi-ar fi facut rau”.
Astfel, datorita Sfântului Luca, furtul a fost evitat…(M., Thiva)

Vindecarea unui ochi

Nepotelul meu, când s-a nascut, avea o problema la ochisorul drept. Suferea mult. Lacrima continuu, cu toate ca îi puneam picaturi. Doctorul ne-a spus ca lacrimarea poate dura timp de sase luni si apoi o sa mai vedem ce facem. Atunci am telefonat parintelui A. din Sfântul Munte Athos si i-am vorbit despre problema noastra. Parintele A. a venit dupa câteva zile pe la noi si a adus si o particica din moastele Sfântului Luca. Toti am simtit un fior datorita prezentei sfântului. L-am rugat pe parintele sa binecuvânteze cu sfintele moaste ochisorul micutului. Si, într-adevar, sfântul ne-a auzit. Din acel moment ochiul copilului a încetat sa mai lacrimeze. Cu ajutorul Sfântului Luca, acum copilul nu mai are nici o problema!
E.T., Tesalonic

Am venit sa te operez

În data de 15 ianuarie 2006, dupa-amiaza, a început sa ma doara foarte tare urechea dreapta. Un cunoscut de-al meu, care are mare evlavie la Sfântul Luca, îmi daduse cartea cu viata sfântului. Primul lucru la care m-am gândit a fost sa îl rog pe Sfântul Luca sa ma ajute pentru ca, în sufletul meu, îl consideram un mare sfânt. Imediat mi-am pus o bucata de vata în ureche, iar peste ureche am asezat o iconita a sfântului, mi-am uns urechea cu ulei din candela lui si mi-am legat capul cu un batic.
Am cerut sfatul unei cumetre de-a mea preoteasa, doamna A., daca trebuie sa ma duc la vreun spital. În final nu m-am dus. Cu toate ca nu credeam ca voi dormi din cauza durerilor puternice, m-am întins pe pat si am adormit. Seara mi-a aparut în vis Sfântul Luca, îmbracat în vesmintele lui arhieresti, tinând în mâna un instrument medical care semana cu un ac lung de seringa. Alaturi de el statea în picioare un frate duhovnicesc de-al meu, A.P., cel care îmi facuse cadou cartea cu viata Sfântului Luca. Sfântul mi-a spus:
– Sunt Sfântul Luca si am venit sa te operez. Nu te teme, nu o sa te doara!
Apoi s-a întors catre A.P. si i-a spus:
– Hai sa vezi cum o sa fac operatia.
A introdus seringa în urechea mea. Am simtit cum îmi strapunge urechea, dar nu m-a durut.
Dimineata, când m-am trezit, nu ma mai durea, dar vata era plina de puroi. Dupa aceea am fost în vizita la un doctor ORL, domnul A.G., care m-a consultat. A descoperit ca timpanul era perforat si m-a diagnosticat cu otita mijlocie acuta. Apoi m-a întrebat:
– Doamna, cine v-a operat? Chirurgul care a facut operatia este un maestru!
I-am raspuns:
– Doctore, pentru ca vad ca aveti o icoana în biroul dumneavoastra, înseamna ca sunteti credincios. De aceea, va voi povesti ce mi s-a întâmplat.
I-am explicat ce mi s-a întâmplat în noaptea precedenta, i-am vorbit despre Sfântul Luca si i-am daruit o carte cu viata lui si o iconita. Doctorul m-a crezut. Mi-a dat antibiotice si mi-a spus ca este o întâmplare fericita ca a iesit puroiul, pentru ca puteam sa îmi pierd auzul.
Dupa o saptamâna, doctorul m-a consultat din nou si mi-a spus ca nu mai aveam nici o problema.
S. P., Atena

Din Germania la Chicago
Ma numesc G.D. Era în 17 ianuarie 2007, pe atunci locuiam în Germania. Aveam un magazin în orasul Detmolt. Prietenul meu, Th. G., se afla în Chicago si se pregatea sa vina în Grecia. În ajunul plecarii lui, a simtit dureri puternice în zona abdomenului. A fost transportat la spital si doctorii i-au facut o injectie cu morfina, ca sa se linisteasca, pentru ca durerea era îngrozitoare, si apoi i-au facut analizele. Sotia lui mi-a dat telefon si mi-a spus ca Th. se afla la spital si sufera. Mi-a cerut sa ma rog pentru el. În ziua aceea, au venit la mine, la magazin, niste prieteni de-ai mei din Grecia si mi-au adus Paraclisul Sfântului Luca si icoana lui. Eu nu îl cunosteam pe sfânt. Prietenii mei mi-au vorbit despre el. În timp ce vorbeam, a telefonat sotia lui Th. Eu, absolut spontan, fara sa ma gândesc prea mult, i-am spus:
– Spune-i lui Th. sa stea linistit. O sa îi trimit în seara asta un nou sfânt din Rusia.
Nu stiu cum mi-a venit sa spun asta, dar exact asa s-a întâmplat. Sotia lui a crezut asa de mult ceea ce i-am spus, încât s-a dus la spital si l-a întrebat pe sotul ei:
– Ce faci, Th.?
– Ma doare foarte tare.
– Prietenul tau, D., din Germania, mi-a spus ca îti va trimite un nou sfânt din Rusia. Oare a ajuns?
– Te rog, lasa-ma cu durerile mele! Nu a trecut nimeni pe aici.
Între timp, eu mi-am cerut scuze de la prietenii mei si am urcat în apartamentul nostru, care este deasupra magazinului. Acolo am citit pentru prima data Paraclisul Sfântului Luca si l-am rugat sa mearga în America si sa îl ajute pe Th.
A doua zi dimineata Th. mi-a telefonat si mi-a spus:
– Ce legatura ai tu cu sfintii din Rusia?
Nu am înteles ce vrea sa spuna. Th. a continuat:
– Frate, ieri s-a petrecut o mare minune. M-a vizitat însusi Sfântul Luca. Purta halatul alb de doctor. A venit lânga mine si eu credeam ca este unul dintre doctorii spitalului. L-am întrebat:
– Doctore, ce doresti?
– Sunt Sfântul Luca, doctorul din Rusia, si m-a trimis D. din Germania sa îti alin durerile.
M-a atins pe abdomen si imediat au încetat durerile. Pâna atunci eram îndoit de durere. Sfântul a plecat, iar eu m-am ridicat, le-am spus doctorilor ca sunt bine si ca plec. Doctorii mi-au spus:
– Ce faci, esti nebun?
Eu am insistat si ei m-au pus sa semnez ca plec din spital pe propria raspundere.
Th. a luat bilet de externare si a doua zi a plecat în Grecia. Ajungând în Atena, s-a dus la Manastirea Sagmata si i-a multumit Sfântului Luca.
G.D., Kalambaka

Sf Luca2

 

Fragmente din volumul Sfântul Luca al Crimeii – Minunile contemporane

Paraclisul „Sfintii Împarati Constantin si Elena” al Institutului de Endocrinologie „C. I. Parhon” din Capitala adaposteste un fragment din moastele Sfântului Luca, Arhiepiscopul Crimeii. Particele din Sfintele Moaste se mai gasesc si la biserica din incinta Spitalului Floreasca.

Trimite felicitari cu Sfantul Luca

 

Acatistul Sfantului Luca al Crimeii – doctor fara de arginti

Troparul Sfântului Luca, :
„Nou sfânt al Mângâietorului te-a aratat pe tine, Luca, harul, în vremuri de necazuri si prigoana, ca bolile ca un doctor le-ai tamaduit si sufletele ca un pastor le-ai calauzit, Parinte cinstite, pilda a calugarilor si a mirenilor, roaga-te sa se mântuiasca sufletele noastre.”

Condaculul 1:
Veniti, iubitorilor de sfinti, cu caldura sa laudam pe pastorul cel de Dumnezeu luminat al Simferopolei si doctorul preaales: ca în Rusia vietuind ca un înger numele cel dumnezeiesc al lui Hristos a marturisit; pentru care strigam: Bucura-te, Sfinte Luca, vrednicule de minunare!

Icosul 1:
Înger te-ai aratat, Parinte, în vremurile din urma, între oamenii necajiti: ca viata îndumnezeita ducând pe pamânt, Sfinte Ierarhe Luca, dreptar te-ai facut cu adevarat clerului si mirenilor, pentru care strigam tie unele ca acestea:
Bucura-te, cel cu care se lauda toata Rusia;
Bucura-te, vas al cucerniciei;
Bucura-te, dreptar al pastoririi oamenilor;
Bucura-te, ca pe Hristos barbateste ai marturisit;
Bucura-te, ca vindeci neputintele muritorilor;
Bucura-te, ca legiuita casnicie ai iubit;
Bucura-te, ca odraslele ti le-ai luminat;
Bucura-te, lauda sfintita a credinciosilor;
Bucura-te, podoaba cinstitilor episcopi;
Bucura-te, carte a cerestilor obiceiuri;
Bucura-te, Sfinte Luca, vrednicule de minunare!

Condaculul al 2-lea:
Moastele sfintilor din Kiev vazând, desfatarile lumesti ai urât si catre stadia credintei îndreptându-te, Sfinte Luca, neabatut, cu bucurie strigai, prealaudate, cântarea îngereasca: Aliluia!

Icosul al 2-lea:
Amândoua cunoasterile având, pe cea lumeasca si pe cea dumnezeiasca, întunericul celor fara de Dumnezeu ai risipit, si cu mestesugul doctorilor îndeletnicindu-te, Sfinte Luca, cu ajutorul harului în nenumarate rânduri ai vindecat neputintele muritorilor, drept care strigam tie unele ca acestea:
Bucura-te, scularea celor ce patimesc;
Bucura-te, îmbarbatarea celor ce se tânguiesc;
Bucura-te, încetarea durerilor anevoie de vindecat;
Bucura-te, ridicarea oamenilor bolnavi;
Bucura-te, întarirea neclintita a celor cu frica de Dumnezeu;
Bucura-te, turn neclatinat al binecredinciosilor crestini;
Bucura-te, al doctorilor calauzitor;
Bucura-te, cel ce înaripezi inimile celor nedreptatiti;
Bucura-te, cel ce rostesti cuvintele întelepciunii;
Bucura-te, cel ce închizi gurile celor fara de Dumnezeu;
Bucura-te, laudator al Maicii Domnului;
Bucura-te, cela ce dobori pe vrajmasii ei;
Bucura-te, Sfinte Luca, vrednicule de minunare!

Condaculul al 3-lea:
Slava celor trecatoare si nestatornice urând, ai îndragit nectarul întelepciunii si ca o albina iubitoare de osteneala ai cules, Sfinte Parinte Luca, mierea cunostintei dumnezeiesti, preacinsitite, lui Hristos Domnului tau, cântând: Aliluia!

Icosul al 3-lea:
Dumnezeiasca râvna câstigând în sineti, cele mai bune ai voit sa cunosti: ca pe Hristos îndragind din toata inima, Sfinte Luca de Dumnezeu cinstite, har de sus ai primit, care insufla pe toti sa strige tie:
Bucura-te, prietenul adevarului;
Bucura-te, sfesnicul cunostintei dumnezeiesti;
Bucura-te, dreptarul cel întocmai al stiintei tamaduirii;
Bucura-te, urmator al doctorilor fara de arginti;
Bucura-te, vita cu multa roada a viei lui Hristos;
Bucura-te, carte cu multe foi a întelepciunii;
Bucura-te, ca stralucesti ca o noua stea;
Bucura-te, ca vas al harului esti;
Bucura-te, îndreptator precinstit al celor casatoriti;
Bucura-te, vas al usurarii celor bolnavi;
Bucura-te, întaritor al celor pe nedrept învinuiti;
Bucura-te, cadere a potrivnicilor lui Dumnezeu;
Bucura-te, Sfinte Luca, vrednicule de minunare!

Condaculul al 4-lea:
Cu dumnezeiasca râvna haina preotiei ai îmbracat ca un înger, Sfinte Luca, si în mijlocul unui neam stricat ai lucrat, de Dumnezeu înteleptite, poruncile Domnului tau, îndemnând pe cei dimpreuna cu tine sa cânte pururea cântarea: Aliluia!

Icosul al 4-lea:
Auzit-ai glasul Domnului poruncind sa ne ducem crucea cu bucurie: pentru aceasta toate necazurile, temnitele si chinurile ai rabdat, Sfinte Luca, întarind turma ta, care cânta tie cu veselie:
Bucura-te, urmas al Apostolilor;
Bucura-te, slujitor al suferinzilor;
Bucura-te, chirurg al bolilor trupului;
Bucura-te, tamaduitor al bolilor duhului;
Bucura-te, dimineata prealuminata a vietii slobode;
Bucura-te, certare neînduplecata a nedumnezeirii cumplite;
Bucura-te, ca fara teama necazurile ai îndurat;
Bucura-te, ca te-ai departat cu buna îndraznire de rautate;
Bucura-te, podoaba a poporului Rusiei;
Bucura-te, cel ce bati pe amarii demoni;
Bucura-te, cel ce bagi cutremur în facatorii de rele;
Bucura-te, spaima multor nelegiuiti;
Bucura-te, Sfinte Luca, vrednicule de minunare!

Condaculul al 5-lea:
Nesuferind sa fie scoasa icoana Nascatoarei de Dumnezeu, ocara ai primit de la cei fara de Dumnezeu: ca ai vrut sa ai, Sfinte Luca, ajutatoare în mestesugul tau puterea ei cea curata si lui Hristos ai cântat, întelepte, lauda: Aliluia!

Icosul al 5-lea:
Ierarh al Domnului te-ai aratat, cu dumnezeiasca chemare, ca sa pasti cetele credinciosilor si la tunderea în monahism numele Sfântului Apostol Luca în chip minunat ai luat, pentru care, veselindu-ne, strigam tie din inima:
Bucura-te, veselia episcopilor;
Bucura-te, cinstea monahilor;
Bucura-te, pilda pentru cei feciorelnici;
Bucura-te, întarire a celor casatoriti;
Bucura-te, ca ai îmbracat haina sfânta;
Bucura-te, ca împotrivirile casnicilor tai nu le-ai luat în seama;
Bucura-te, cela ce ai savârsit Jertfa înfricosatoare;
Bucura-te, cela ce ai dorit împaratia cerurilor;
Bucura-te, turn înalt al credinciosilor din Taskent;
Bucura-te, fulger care lovesti nebunia necredinciosilor;
Bucura-te, Sfinte Luca, vrednicule de minunare !

Condaculul al 6-lea:
Ca un leu de puternic, uneltirile necredinciosilor desavârsit le-ai surpat, preafericite, si în trupul tau, ca un rob al lui Dumnezeu, ai purtat ranile lui Hristos si ai plinit lipsurile necazurilor Lui, strigând: Aliluia!

Icosul al 6-lea:
Neabatut te-ai luptat sa pazesti Biserica nestricata de vatamarea fratilor mincinosi; ca tu, ca un episcop al lui Hristos, schismele clericilor ai înlaturat. Pentru aceasta ortodocsii te cinstesc, Sfinte, strigând:
Bucura-te, limba a adevarului;
Bucura-te, stricare a necredintei;
Bucura-te, a clericilor fara de rânduiala mustrare;
Bucura-te, îndreptator al sfintitei preotimi;
Bucura-te, ca înlaturi fara crutare necuratia eresurilor;
Bucura-te, ca grabnic ai dat în vileag schisma cea urâta de Dumnezeu;
Bucura-te, gura a acriviei dogmelor;
Bucura-te, bautura prea dulce a iconomiei;
Bucura-te, ca prin tine au fost biruiti demonii;
Bucura-te, ca de tine s-au veselit îngerii;
Bucura-te, luminator al întregii Biserici;
Bucura-te, izbavitor al Rusiei din ratacire;
Bucura-te, Sfinte Luca, vrednicule de minunare!

Condaculul al 7-lea:
Singur ramânând în surghiunuri, Sfinte, înaltai lui Hristos cântare si samânta vietii, Parinte, ca un întelept plugar aruncai în suflete, iar secerând belsug de spice, strigai: Aliluia!

Icosul al 7-lea:
Ca pe un nou ierarh si doctor dumnezeiesc, vistierie a harului lui Hristos, marturisitor al dogmelor si pastor al Crimeei prealaudat, te cinstim cu totii, Sfinte Luca, strigând întru veselie:
Bucura-te, calauzitor al Taskentului;
Bucura-te, hranitor al celor flamânzi;
Bucura-te, ca prin tine a primit sfintire Siberia;
Bucura-te, ca prin tine barbatii închisi au primit izbavire;
Bucura-te, ca prin multe locuri ale Rusiei ai pribegit;
Bucura-te, ca în lanturi, ca un raufacator, multe ai patimit;
Bucura-te, ca de tine s-au înspaimântat cugetatorii de rele trimisi în taina;
Bucura-te, dumnezeiasca liniste a celor osânditi împreuna cun tine;
Bucura-te, ca prin tine si-au capatat vederea cei orbi;
Bucura-te, ca prin tine au fost paziti pruncii;
Bucura-te, lauda preotilor cinstiti;
Bucura-te, cutremur al celor nelegiuiti;
Bucura-te, Sfinte Luca, vrednicule de minunare!

Condaculul al 8-lea:
Ca un strain între straini ai fost socotit, Parinte, viata straina petrecând: caci ca un venetic mutându-te dintr-o cetate a Rusiei în alta, Fericite, numele cel mare al lui Hristos l-ai propovaduit cu tarie, strigând: Aliluia!

Icosul al 8-lea:
Socotit-ai sfânta credinta a lui Hristos, Parinte, bogatie mai presus de toate bogatiile si ca pe un margaritar ai aratat-o credinciosilor, Sfinte. Pentru aceasta cu dragoste cântam tie cântare de multumire:
Bucura-te, arhiereu fara de arginti;
Bucura-te, împreuna-cetatean al cetelor de sus;
Bucura-te, tovaras bun în surghiunul amar;
Bucura-te, priceput doctor al bolilor de ochi;
Bucura-te, ca ai alungat pe ispititorii cei nevazuti;
Bucura-te, vindecarea orbilor;
Bucura-te, ca necredinciosii nu te puteau suferi;
Bucura-te, îndreptatorul preotului Martin;
Bucura-te, ca ai adus la credinta tinuturile din miazanoapte;
Bucura-te, lauda a rabdarii întru credinta;
Bucura-te, cântare de bucurie întru necazuri;
Bucura-te, Sfinte Luca, vrednicule de minunare!

Condaculul al 9-lea:
Toata cetatea Turuhanskului s-a ridicat pentru tine, de Dumnezeu purtatorule, si te-a cerut: ca, aflând de multimea faptelor bune si a vindecarilor savârsite de tine, slaveau pe Domnul, Cel ce te-a proslavit pe tine, strigând: Aliluia!

Icosul al 9-lea:
Cuvinte ale cunostintei de Dumnezeu, învataturi ale bunei credinte si dogme ortodoxe varsa gura ta, Parinte, si curgerea nestiintei, Sfinte Luca, o ai oprit, luminând pe cei dimpreuna cu tine, care striga unele ca acestea:
Bucura-te, luminatorul celor învatati;
Bucura-te, nimicitorul vrajmasilor întunecati;
Bucura-te, veselia celor ajutati de tine;
Bucura-te, mângâierea slujitorilor lui Hristos;
Bucura-te, pom cu roade multe si frumoase;
Bucura-te, floarea preabineînmiresmata a sfintilor lui Dumnezeu;
Bucura-te, ca peste puterile vrajmase calcat-ai cu îndrazneala;
Bucura-te, ca pe cugetatorii de rele în vileag i-ai dat fara teama;
Bucura-te, semn de biruinta al învataturii dumnezeiesti;
Bucura-te, ca prin tine afla odihna cei suferinzi;
Bucura-te, ca în surghiun cu bucurie te-ai nevoit;
Bucura-te, ca ai împodobit locasurile sfinte;
Bucura-te, Sfinte Luca, vrednicule de minunare!

Condaculul al 10-lea:
Cugetare sanatoasa având, cu bucurie ai suferit tânguirile trupului, Sfinte Ierarhe. Ca în focul multor ispite ca aurul te-ai luminat, Sfinte Luca slavite, si cu adevarat pilda te-ai facut noua, celor care strigam: Aliluia!

Icosul al 10-lea:
Îngradit fiind cu lucrarile lui Hristos cele sfinte, nebunia necredinciosilor cea de multe feluri o ai surpat, Sfinte Luca slavite, si pe culmile harului ai suit, minunate lucruri savârsind pentru poporul ce cânta tie:
Bucura-te, ca ai fost legat pentru Domnul;
Bucura-te, propovaduitorule al mântuirii;
Bucura-te, ca ai îmbracat haina celor întemnitati;
Bucura-te, ca în cumplitele închisori ai salasluit;
Bucura-te, ca ai risipit uneltirile zbirilor;
Bucura-te, ca ai nimicit cursele dracilor;
Bucura-te, ca pe necredinciosi i-ai întors spre cele mai bune;
Bucura-te, ca ai însufletit pe cei osânditi împrueuna cu tine;
Bucura-te, al rasei fierbinte aparator;
Bucura-te, al multor minuni mijlocitor;
Bucura-te, iubitor al rugaciunii catre Hristos;
Bucura-te, al semnelor rele nimicitor;
Bucura-te, Sfinte Luca, vrednicule de minunare!

Condaculul al 11-lea:
Catre cele de sus înaltându-ti ochii, mintea si inima, Sfinte Ierarhe, iar dimpreuna cu ele si mâinile, mila lui Hristos cautai în ratacirile din surghiun, fericite, strigând: Aliluia!

Icosul al 11-lea:
Foc ce a luminat cu razele sale cetatea Simferopole si toate tinuturile din jur te-ai aratat la batrânete, Sfinte Luca, si ai sfintit poporul de Dumnezeu iubitor, cela ce a ramas nestramutat în credinta si aduce tie laude ca acestea:
Bucura-te, dreptar al purtatorilor de rasa;
Bucura-te, ca ai fost de un obicei cu Apostolii;
Bucura-te, partas al tainelor lui Hristos;
Bucura-te, ca ai certat pe clericii nesupusi;
Bucura-te, pilda însufletita a cinului sfintit;
Bucura-te, icoana preaaleasa a episcopilor binecinstitori;
Bucura-te, ca de saraci ca un iubitor de oameni ti-ai amintit;
Bucura-te, ca pe credinciosi i-ai învatat cele placute lui Dumnezeu;
Bucura-te, ca esti vrednic de bune laude;
Bucura-te, ca mijlocesti noi semne;
Bucura-te, pilda de arhipastor bun;
Bucura-te, pastor al poporului iubitor de Hristos;
Bucura-te, Sfinte Luca, vrednicule de minunare!

Condaculul al 12-lea:
Har de sus având, la batrânete ai fot luat de pe pamânt la cele de sus si alergarea bine ai savârsit, cu cetele puterilor întelegatoare fiind, slavite Luca, socotit si dimpreuna cu acestea cântând: Aliluia!

Icosul al 12-lea:
Lauda cântând tie, cu credinta ne închinam sfintelor tale moaste, de Dumnezeu purtatorule, ca precum un izvor de har tamaduiesti bolile celor ce cinstim vietuirea ta, pentru care strigam tie unele ca acestea:
Bucura-te, barbat purtator de semne;
Bucura-te, vindecator al ranilor aducatoare de moarte;
Bucura-te, lance nefrânta a doctorilor;
Bucura-te, lacas preafrumos al episcopilor;
Bucura-te, salas neprihanit al dragostei lui Hristos;
Bucura-te, nume preadulce casnicilor lui Dumnezeu;
Bucura-te, ca ai primit cununa ce nu se ofileste;
Bucura-te, ca ai gonit taberele dracesti;
Bucura-te, alungare a toata rautatea;
Bucura-te, dulce cântare a toata Rusia;
Bucura-te, mângâietor al sfintelor manastiri;
Bucura-te, cel ce ne întaresti si pe noi, sarmanii;
Bucura-te, Sfinte Luca, vrednicule de minunare!

Condaculul al 13-lea:
O, prealaudate parinte, culme a episcopilor si rugator pentru toata lumea, nu înceta a mijloci pe lânga Hristos ca sa ne daruiasca iertare de pacate, încât sa strigam fierbinte: Aliluia! (acest condac se zice de trei ori)

Apoi iarasi se zice Icosul întâi
Înger te-ai aratat, Parinte, în vremurile din urma, între oamenii necajiti: ca viata îndumnezeita ducând pe pamânt, Sfinte Ierarhe Luca, dreptar te-ai facut cu adevarat clerului si mirenilor, pentru care strigam tie unele ca acestea:
Bucura-te, cel cu care se lauda toata Rusia;
Bucura-te, vas al cucerniciei;
Bucura-te, dreptar al pastoririi oamenilor;
Bucura-te, ca pe Hristos barbateste ai marturisit;
Bucura-te, ca vindeci neputintele muritorilor;
Bucura-te, ca legiuita casnicie ai iubit;
Bucura-te, ca odraslele ti le-ai luminat;
Bucura-te, lauda sfintita a credinciosilor;
Bucura-te, podoaba cinstitilor episcopi;
Bucura-te, carte a cerestilor obiceiuri;
Bucura-te, Sfinte Luca, vrednicule de minunare!

Si Condaculul întâi :

Veniti, iubitorilor de sfinti, cu caldura sa laudam pe pastorul cel de Dumnezeu luminat al Simferopolei si doctorul preaales: ca în Rusia vietuind ca un înger numele cel dumnezeiesc al lui Hristos a marturisit; pentru care strigam: Bucura-te, Sfinte Luca, vrednicule de minunare!

Apoi se citeste aceasta rugaciune:

RUGACIUNE PENTRU BOLNAV
Sfinte Ierarhe marturisitor, învatatorule al adevarului si doctore fara de arginti, Sfinte Luca, tie plecam genunchii sufletului si ai trupului si, cazând la cinstitele si tamaduitoarele tale moaste, pe tine te rugam, precum fiii pe tatal lor: auzi-ne pe noi, pacatosii, cinstite parinte, si du rugaciunea noastra la milostivul si iubitorul de oameni Dumnezeu, ca unul care stai înaintea Lui dimpreuna cu toti sfintii. Credem ca ne iubesti cu aceeasi dragoste cu care i-ai iubit pe fratii tai, când vietuiai în aceasta lume.

Mestesugul doctorilor stapânind, în multe rânduri cu ajutorul harului suferintele celor bolnavi ai vindecat, iar dupa cinstita ta adormire, Stapânul tuturor a aratat moastele tale izvor de tamaduire: ca felurite neputinte se vindeca si putere se daruieste celor ce cu evlavie le saruta si cer dumnezeiasca ta mijlocire.

Pentru aceasta ne rugam tie cu caldura, care ai primit harul tamaduirilor: pe fratii nostri (Nume) cei bolnavi si cumplit înfivorati de suferinta cerceteaza-i si vindeca-i de neputintele care îi stapânesc. Cu totul cinstite si preasfinte parinte Luca, nadejdea celor bolnavi, care zac în patul durerii, nu uita pe fratii nostri (Nume) si daruieste-le vindecare, iar noua tuturor cele spre bucurie, ca si noi dimpreuna cu tine sa slavim pe Tatal si pe Fiul si pe Sfântul Duh, o Dumnezeire si o Împaratie, acum si pururea si în vecii vecilor. Amin.

Trimite felicitari ortodoxe

 

 

Sfantul Mare Mucenic Efrem cel Nou – grabnic ajutator al celor in necaz

Film artistic despre Sfantul Luca

One comment on “Sfântul Luca al Crimeii – minuni, marturii

  1. Doamne ajuta!

    Profit de acest site pentru a marturisi si eu o “mica”(iertati-mi gradul de comparatie,stiu ca veti intelege ca l-am pus tocmai pentru a sublinia ca Sf Luca e prezent in orice mica dorinta,in orice gind bun).M-a impresionat mult credinta si forta lui extraordinara,viata lui -o lupta extraordinara pentru a face binele oriunde si in orice conditii.
    Am intrsat intr-o librarie a Mitropoliei si printre carti am vazut o carte cu Sf Luca.Citisem deja altele si eram interesata sa vad ce cuprinde cartea.Dar nu se putea rasfoi,fiind in folie de plastic.Nu aveam acum bani sa o cumpar si-mi parea foarte rau ca nu m-am putut sa o rasfoiesc.
    Acasa am cautat pe internet “Sf Luca al Crimeii” si m-am minunat ca am gasit cartea pe care o vazusem in format electronic,asa incit am avut bucuria de a citi cu nesat iarasi despre Sf Luca.Stiu ca a ingaduit Sf Luca ,cunoscindu-mi gindul.Multumesc,Sfinte Luca!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.