Site icon Tfm Portal – Stiri, Articole, Felicitari

Sanctuarul de piatra din Ucraina

Maiestuos si singuratic, Mormantul de Piatra (Stone Grave, Stone Tomb sau Kamyana Mohyla, se afla amplasat in langa Melitopol, Zaporozhye, Ucraina.

Loc sacru, a fost vizitat de pelerini din cele mai vechi timpuri. Timp de mii de ani, vanatorii, crescatorii de animale ce isi purtau turmele prin zona si localnicii spuneau ca sunt mormintele stramosilor ridicate in stepa.

Bolovanii de gresie intinsi pe aproape 3 hectare, au fost facute de natura spun cercetatorii. Au fost gasite acolo mii de petroglife, in grote si pesteri. Vechimea lor a fost estimata intre peste 22.000 de ani i.e.n si secolul XII-XIII e.n.

Sanctuarul de Piatra, este mai vechi decat Stonehenge, piramidele egiptene si chiar ziguratele orientale.

Mii de ani a fost considerat un fel de Mecca al preotilor ce veneau si desfasurau ritualuri in zona. Kamyana Mohyla. – Este unul din cele mai enigmatice de pe Pamant, pline de energie, comparata uneori chiar si cu Nepalul si Tibetul. Chiar si Dalai Lama a facut o vizita in zona. Potrivit unor experti care au cercetat zona, petroglifele sunt cele mai vechi din lume, in scrierile gasite in pesterile subterane existand chiar si parti care descriu “Epopeea lui Ghilgames” sau poemul antic “Cel ce a vazut adancurile”.

Mormantul de Piatra, povesteste despre aparitia primilor oameni, acum 37.000 de ani, care au ales acest loc ca centru al culturii, concentrati mai ales pe cunoasterea lumii. Odata cu cresterea nivelului Marii Negre si inundarea Bosforului, ei au migrat catre Sumer.

Prima mentiune despre Kamyana Mohyla dateaza din 1778 dar abia in 1930 o echipa de arheologi a plecat sa cerceteze zona. Ei au ramas uimiti de miile de pretroglife gasite in interiorul movilei acoperita cu bolovani de gresie. In 1950, arheologul ucrainean M. Rudynsky a scris despre uimitoarele petroglife, spunand ca ele au fost create de oameni din culturi diferite, zona fiind un punct de intersectare intre est si vest. Intre anii 1961-1963 expeditiile arheologice conduse de Borys Mykhailov au descoperit noi pesteri. Si zidurile acestora erau pline de pretroglife reprezentand animale preistorice, schite cu oameni si chiar sculpturi.

Intre anii 1983-2000 alte noi pesteri au fost gasite in Kamyana Mohyla. Mykhailov adescoperit si o bucata de bronz apartinand unei sculpturi despre care el spune ca ar fi fost un cap de dragon. Printre imaginile gasite in pestera se afla si un cal inaripat care ar putea fi Pegasus(Pegas a fost, in mitologia greaca, un cal inaripat, fiul lui Poseidon ca zeu al cailor, si al gorgonei Medusa.
Legenda spune ca Perseu a reusit sa o ucida pe Medusa in timp ce dormea. Cand i-a taiat capul, din gatul ei retezat au iesit cei doi fii pe care i-i daruise Poseidon, singurul dintre zei care avusese curajul sa se impreuneze cu ea: Chrysaor si calul înaripat Pegas.)
dar nimeni nu stie de ce au ales stramosii sa il deseneze. Alte petroglife contin scene casnice, cupluri care fac dragoste, arme si diverse obiecte folosite in acele vremuri.

Borys Mykahilov sustine ca o parte din descoperirile lui de la Kamyana Mohyla sunt hieroglife similare cu cele gasite in alte parti ale lumii -Bulgaria, România, Creta, Fenicia si Sumer.

In zona exista un camp energetic foarte puternic care da batai de cap turistilor si cercetatorilor, deseori aparatele foto nu mai functioneaza, bateriile se descarca sau aparatura functioneaza aleatoriu. Oamenii spun ca au un sentiment de bucurie cand sunt in apropiere de Mormantul de piatra. Scrierile gasite acolo sunt greu de inteles, fiind un amestec de limbi antice, sumeriana si chiar egipteana. Anatolie G. Kifishin, unul dintre putinii experti ucrainieni in limbile antice a reusit sa descifreze cateva texte despre care a scris in cartea sa “Ancient Stone Tomb shrine. Experience proto-Sumerian decryption archive XII-III millennium BC. e ”

Cercetatorii au gasit 67 de pesteri si 160 de tablete de piatra pline de inscriptii. Pe unul din artefactele gasite, mare de aproape 1 metru se vorbeste despre “Shu Nun” care tradus in sumeriana ar fi “mana reginei”. Kifishin spune ca este probabil numele sanctuarului. Descoperirile de la Kamyana Mohyla ii fac pe cercetatori sa afirme  ca Mormantul de Piatra este o arhiva foarte veche care va schimba istoria civilizatiei sumeriene. Kifishin aminteste si despre artfacte antice gasite in Transilvania, Transnistria si sudul Frantei, datate de arheologi. Potrivit lui scrierile gasite la Catal Guyuk, vechi de peste 6.500 de ani sunt mai usor de inteles, cele de la Sanctuarul de Piatra fiind cu mult mai vechi, intr-o limba arhaica. P. Underhill considera ca acum 24.000 de ani in Europa au existat 3 comunitati mari care au trait in Ucraina, Spania si Balcani. Cercetatorul V. Moiseenko lanseaza o ipoteza interesanta spunand ca atunci cand geneticienii de la Stanford au decodat studiul asupra cromozomului Y, ei au descoperit ca peste o mie de oameni din fiecare 25 de tari europene, fac parte dintr-o populatie care in Paleolitic traia pe teritoriul Ucrainei de astazi. Pentru multi specialisti nu este nimic uimitor deoarece se stie ca in timpul glaciatiunii , centrul Europei era aproape pustiu.

In opinia lui Anatoli Kifishin scrierile antice au fost gasite pe o arie foarte larga ceea ce reflecta legaturile foarte stranse dintre triburile acelor vremuri – Pirinei, Ural, Altamira, diverse zone din Europa, etc. Vladimir Danilenko Boris Mihailov spune intr-o carte a sa, ca este greu de crezut ca civilizatia sumeriana sa fi dat un tip de scris arahaic cum este la Sanctuarul de Piatra. El crede ca de fapt zona ucraineana a fost locul de plecare al vechilor sumerieni. In vechile poeme antice sumeriene se vorbeste despre o tara bogata cu care au pastrat legatura – Aratta. Multi oameni de stiinta considera ca Aratta a jucat un rol major in dezvoltarea religiei, artelor si literaturii sumeriene.

Aratta in opinia unor oameni de stiinta ar fi fost localizat in apropierea Marii Caspice, Iran, altii cred ca ar fi fost amplasat un sud-estul Afganistanului sau Iran iar unii spun ca legendarul loc era in Ucraina de astazi. Kifishin spune ca a gasit inscriptia Aratta in Sanctuarul de Piatra. Conform opiniei lui Vladimir Moiseenko, recunoasterea faptului ca inscriptiile de la Sanctuarul de Piatra si Cucuteni sunt scrisuri proto-sumeriene schimba radical istoria civilizatiei europene asa cum o stim noi astazi.

© http://portal.tfm.ro/

Materialul nu poate fi preluat fara acordul nostru.

Exit mobile version