Conform proiectului de act normativ, produsele traditionale sunt acelea obtinute din materii prime din zona de productie si care nu au în compozitia lui aditivi alimentari cu exceptia celor naturali; care prezinta o reteta traditionala, un mod de productie si/sau de prelucrare si un procedeu tehnologic traditional si care se distinge în mod clar de alte produse similare apartinând aceleiasi categorii. Mai exact, pentru a putea fi atestat ca traditional, un produs nu trebuie sa contina adaosuri de aditivi alimentari, coloranti, arome, vitamine, minerale, îndulcitori – cu exceptia celor naturale. De asemenea, modul de fabricatie si reteta respectivelor produse trebuie sa se fi transmis cel putin de la o generatie la alta si trebuie sa existe , totodata, o legatura istorica a produselor cu locul si/sau zona de productie.
Ministerul Agriculturii a stabilit, într-un proiect de ordin, conditiile si criteriile pe care trebuie sa le îndeplineasca un produs pentru a primi titulatura de “traditional”. Aceste produse vor fi comercializate purtând un logo specific.economica