Noi reguli pentru produsele traditionale. Cozonacii, salamul si branza scapa de e-uri si conservanti

Din decembrie, primesc atestat doar acele alimente preparate manual, care respecta retete stravechi. In plus aditivii alimentari nu vor mai avea ce sa caute in cozonac, branza sau salam. Drept urmare, peste 70 la suta dintre producatori vor fi nevoiti sa se reprofileze.
Noile prevederi intra in vigoare intr-o luna.

Practic, vor primi stampila doar alimentele facute din materii prime locale, care au o reteta traditionala, nu contin aditivi, coloranti sau indulcitori si care vor fi framantate manual.
In prezent piata e plina de produse prezentate drept “traditionale”, dar care au in compozitie e-uri plus un termen de valabilitate de peste 6 luni.

“Daca expira in martie nu are cum sa fie un produs traditional. Si eu fac cozonaci acasa si dupa 4-5 zile se usuca”, spune un cumparator.
Un lucru este sigur: de anul viitor, aceste alimente nu vor mai avea loc pe rafturile cu produse traditionale, ci doar acelea care care se prepara ca pe vremea bunicii. In aceste conditii, suntem modesti daca spunem ca din cele 4400 de produse atestate acum, cel putin jumatate vor disparea. protv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.